Biztonságban a gázpalackok környezetében is aloldal fejlécképe

Biztonságban a gázpalackok környezetében is

Évente többször avatkoznak be olyan káresetnél a katasztrófavédelem tűzoltó egységei, amelynek helyszínén gázpalack is van. Az ilyen tűzeseteknél gyakran a propán-bután gázpalackok fel is robbannak. Túlhevült acetilénpalack esetén a robbanást megelőzni már csak kilövésével lehet.

Az esetek jelentős részében a lakosság által használt propán-butángáz-palackok (PB) nehezítik a tűzoltók munkáját, azonban a hő hatására felhevülő acetilénpalackokban is könnyen beindul a robbanáshoz vezető folyamat. Utóbbiak főleg az autószerelő és karosszérialakatos műhelyekben fordulnak elő. A gázpalackok helyes tárolására és használatára tehát kiemelt figyelmet kell fordítani.
 
A háztartásokban a 11,5 és a 23 kilogrammos töltettömegű PB-palackok a leggyakoribbak, a vonatkozó rendeletek szerint utóbbinál nagyobbat nem is szabad használni otthon. Figyelni kell arra is, hogy abban a helyiségben, amelyben a gázzal működő készülék van, egyszerre csak egy palackot lehet tartani, és a lakásban is legfeljebb kettő lehet, töltettömegük együtt nem haladhatja meg a 35 kilogrammot.
 
A tárolás körülményei is lényegesek: PB-gáz esetében a tartalékpalackok tárolóhelyének ötméteres körzetében nem lehet terepszintnél mélyebb melléképítmény vagy létesítmény (például pince, kút, csatorna), pincelejáró, pinceablak. Ráadásul legfeljebb 35 kilogramm töltettömegnek megfelelő mennyiségű tartalékpalack tárolható. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezései szerint propán-butángáz-palackot pincében vagy alagsorban egyáltalán nem lehet tárolni. Tilos gázpalackokat tárolni nehezen megközelíthető, a közlekedést és a mentést akadályozó helyeken, továbbá lépcsőkön, lépcsőházakban, folyosókon, szűk udvarokban, átjárókban, vagy azok közvetlen környezetében, garázsokban is.
 
A palackok biztonságos használatának alapfeltétele, hogy az állampolgárok csak megfelelően töltött palackokat vásároljanak. Ha valamennyi szabály betartása mellett is tűz keletkezik, a lehető leghamarabb jelezni kell a tűzoltóknak, hogy gázpalack van a közelben.