Szén-monoxid aloldal fejlécképe

Szén-monoxid

Ma már a hazai háztartások nagyobb részében van szén-monoxid-érzékelő, a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezeken a helyeken kevesebben sérülnek meg. Ahhoz, hogy a lakástüzek esetében is csökkenteni lehessen a sérülések számát, minél több otthonban lenne célszerű füstérzékelőt elhelyezni, hiszen egy időben jelző készülék emberéleteket és anyagi javakat menthet meg.

Az elmúlt hét évben tizenhétről csaknem nyolcvan százalékra nőtt azoknak a háztartásoknak az aránya, ahol a mérgező gáz miatt riasztott tűzoltóegység szén-monoxid-érzékelőt talált. A számokból az is kiderül, hogy olyan ingatlanban, ahol használtak riasztó eszközt, egy ember sem vesztette az életét. A balesetek tehát megelőzhetőek, ennek ellenére minden évben áldozatokat szed a mérgező gáz.

Miért veszélyes a szén-monoxid?

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen, vagyis érzékszerveinkkel felismerhetetlen, a levegővel jól keveredő, mérgező gáz. Alacsonyabb koncentrációban belélegezve kezdetben fejfájást, émelygést, hányást, izomgyengeséget okoz. Ezek a tünetek összetéveszthetőek az influenzaszerű megbetegedésekkel. Súlyosabb esetben és magasabb koncentrációban a szén-monoxid-mérgezés eszméletvesztéshez és a légzés leállásához vezet.

Hogyan előzhetem meg a szén-monoxid-mérgezést?

A 3+1 alapfeltétel biztosításával:

1: FŰTŐBERENDEZÉS évenkénti felülvizsgálata (szakemberrel)
2: KÉMÉNY ellenőriztetése (vegye igénybe az ingyenes lakossági kéményseprői szolgáltatást)
3: LEVEGŐ-UTÁNPÓTLÁS biztosítása
+1: megfelelő SZÉN-MONOXID-ÉRZÉKELŐ alkalmazása, mert a jól működő fűtési rendszerek is meghibásodhatnak.

Katasztrófavédelem

Természetesen csak a megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelők tudják funkciójukat betölteni, és az is fontos, hogy a készüléket a gyártó előírásainak megfelelő helyre és megfelelő módon telepítsük. Fontos tudni, hogy ezeknek az érzékelőknek is van szavatossági idejük: öt-hét év után le kell cserélni azokat. Ezért a már meglévő szén-monoxid-érzékelők gyártói utasítását se felejtsük el ellenőrizni, és a tavalyi elemeket cseréljük ki újakra.

Szén-monoxid-érzékelők pozitív és negatív listája