Current Page aloldal fejlécképe

Közlemények

Újabb tragikus tűzeset
2023. december 11.

Nem telt el két óra a két áldozatot követelő budapesti lakástűz óta, amikor ismét egy halálos tűzeset miatt hívták a tűzoltókat. A Hajdú-Bihar vármegyei Sápon egy korábbi tűz nyomait és egy középkorú férfi holttestét találták meg. A Pacsirta utcában egy ötven négyzetméteres ház tizenhat négyzetméteres szobájában volt korábban tűz. A helyszínen egy megolvadt elektromos radiátor volt. Tűzoltói beavatkozásra nem volt szükség. A tűz keletkezési okát tűzvizsgálati eljárás során tárják fel.

Az augusztus elsején megjelent közlemény frissítése
2023. augusztus 02.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a 2023. augusztus 1-jei cikkekben megjelent, nem megalapozott információkkal összefüggően, a korrekt tájékoztatás érdekében a tárgyi végzést – a személyes adatok védelmének biztosítása mellett – teszi közzé.

Közlemény
2023. augusztus 01.

Szombattól már az egész országra kiterjed a tűzgyújtási tilalom
2022. július 01.

Július 2-án 00:00 órától tűzgyújtási tilalom lép érvénybe az egész országban. Ennek értelmében szombattól tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

Kigyulladt hotel Tamásipusztán
2021. október 18.

Késő délután riasztották az egységeket Nyíradony-Tamásipusztára, ahol egy szálloda tetőszerkezete lángolt. A tűzoltók kiérkezésére a tetőszerkezet teljes terjedelmében égett. 

Indul a fűtési szezon – Előzzük meg lakástüzet és szén-monoxid-mérgezést
2021. október 12.

A hivatalos fűtési szezon október 15-én kezdődik, viszont a hűvösebbre fordult időjárás miatt sok helyen már befűtöttek. Azok, akik meg nem ellenőriztették kéményüket és fűtőeszközeiket, ezt ugyan még mindig megtehetik, de ilyenkor leterheltek a szakemberek és hosszabb a várakozási idő.

Halálos lakástűz Debrecen-Józsán
2021. március 08.

Kigyulladt egy húsz négyzetméteres hétvégi ház vasárnap, kora este Debrecen-Józsán, a Domokos Márton kertben.

A biztonságért a fűtési szezonban is tenni kell!
2020. október 14.

Otthona biztonságáért mindenki sokat tehet. A fűtési szezon kezdete előtt fontos elvégeztetni a tüzelő-fűtő berendezések, így a kályhák, kandallók, gázkazánok és konvektorok, valamint a kémények karbantartását, ellenőrzését. Ezzel, és megfelelő, jó minőségű tüzelőanyag használatával megelőzhető, hogy a kémény miatt kigyulladjon az otthonunk, minimalizálható a szén-monoxid-mérgezés veszélye, és mindemellett kevesebbet is kell fizetni a fűtésért. A szakemberek minden évben több ezer, veszélyt jelentő hibát tárnak fel a tüzelőberendezések és füstelvezető-rendszerek átvizsgálásakor vagy tisztításakor. A kémények rendszeres vizsgálata azért elengedhetetlen, mert ezek olyan épületgépészeti berendezések, amelyek hibái a használók előtt rejtve maradnak, vagyis csak az időszakos kéményellenőrzés adhat valós képet az égéstermék-elvezető állapotáról.

Szabadtéri tüzek megelőzése
2020. március 09.

Az enyhülő időjárás miatt egyre többen kezdenek neki a kerti munkálatoknak, emiatt emelkedik a szabad területi tüzek száma. Idén eddig Hajdú-Bihar megyébe már negyvenkét alkalommal riasztották vegetációs tűz miatt a tűzoltókat. A szabadtéri tűz kialakulásának különösen kedvez a most következő időszak, hiszen a még száraz növényi részek könnyen lángra kapnak, a szeles időben pedig a legkisebb tűz is gyorsan továbbterjedhet.

Hogyan ne szilveszterezzünk a tűzoltókkal
2019. december 28.

Advent idején több a lakástűz
2019. december 11.

Vasárnap gyújtjuk meg az harmadik gyertyát az adventi koszorún. Egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük, hogy a tűzoltókra várakozás időszaka legyen.

Önkormányzati rendeletek a kerti hulladék égetéséről
2018. november 05.

Lehet kerti hulladékot égetni? Gyakran érdeklődnek telefonon Hajdú-Bihar megyében a kerti hulladék égetés szabályairól a katasztrófavédelemnél. A szabályokat betartani igyekvő lakosoknak, kicsit bele kell ásniuk magukat a helyi rendeletekbe.