Az első negyedév statisztikája

2024. április 11. 13:34

2024 első negyedévében összesen 86 alkalommal riasztották égő lakóépülethez a tűzoltókat. Ezekben a tüzekben 2 ember vesztette az életét, 14-en pedig megsérültek. Tűzben hunyt el a vármegyében még 2 ember, akik egy sátor építményben éltek.

Az év első három hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 79 órára és 170 tűzoltójárműre volt szüksége a tűzoltóegységeknek. Összesen,978 négyzetméternyi épített terület égett le.

Az 86 tűzzel érintett épület közül egyben sem volt füstérzékelő, holott ezek az eszközök a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, és még van idő cselekedni. A legtöbb tűz a konyhából indult, ez az összes eset csaknem 18 százaléka. A tüzesetek 12 százalékában a kéményben, 16 százalékában a hálószobában, 4 százalékában pedig a nappaliban csaptak fel a lángok. A tűz legtöbbször elektromos problémára, a fűtés hibáira, nyílt láng használatára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza.

A leghosszabb beavatkozás és egyúttal a legnagyobb tűz január 21-én volt Álmosdon, ahol egy ember életét vesztette. A családi ház oltása az utómunkálatokkal együtt nyolc órát vett igénybe. 

A vármegyei katasztrófavédelem 7 esetben indított tűzvizsgálati eljárást a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárása érdekében, 3 helyen szándékos tűzokozás gyanúja merült fel, 4 épületnél pedig gázpalackok nehezítették az oltást. 

A lakástüzek megelőzése érdekében tanácsos a konyhába, hálószobába és a nappaliba füstérzékelőt szerelni a mennyezetre. Olyan füstérzékelők is beszerezhetőek, amelyek füst esetén nemcsak hangosan sípolnak, hanem jelzést is küldenek az okostelefonra. Ez praktikus megoldás lehet idős, egyedül élő hozzátartozóink védelmére. 

Az első negyedévben szén-monoxid miatt 44 alkalommal riasztották a tűzoltókat. 15 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég, és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Az ilyen helyiségekben állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni, nem elegendő időnként.