Nem kímélte az időjárás a gyakorlatozó HUNOR-egységet

2023. december 01. 13:33

Kíméletlenül zord időben teljesítették a feladatokat a HUNOR régi és új tagjai ezen a héten a hajdúszoboszlói romvárosban. A mentőszervezet újoncokat is befogadó gyakorlatán földrengést szimuláló körülmények között kellett megfelelnie a követelményeknek annak a tizennyolc új tagnak, akik pénteken esküvel is megerősítették elkötelezettségüket.

A sár és a hideg már a kitelepülés első napján, kedden megnehezítette a csapatok dolgát, a hét folyamán a hó és a jegesre fagyott terület újabb próbatételek elé állította az állományt. A harminchat órás gyakorlaton, nyolcórás váltásokban dolgozó alegységeknek sérülteket kellett felkutatniuk és kimenteniük több tonnás vasalt falak mögül, keskeny járatok mélyéről, vagy éppen az összeomlott emeletekről. A gyakorlat a sérülteket alakító vöröskeresztes önkéntesek munkája révén valóban valósághű és életszerű volt. A csapatoknak teljes önellátására kellett berendezkedniük, ez azt jelentette, hogy nemcsak az élelmezésről és a tiszta és száraz ruháról kellett gondoskodniuk, hanem a szállást, tisztálkodást is helyben felállított sátrakban oldották meg. 

A hatvanhat tapasztalt szakember között az újoncok mentorai is ott voltak, ők azok, akik éles helyzetben, a törökországi földrengés utáni mentési munkálatokban is bizonyítottak 2023 februárjában.

Pénteken esküvel zárult az új tagok befogadása. „Megóvandó mindazt, mi szívünknek kedves, számunkra elképzelhetetlen, hogy visszautasítsuk ezen kihívást. Ezen szent cél érdekében fordulok ezúttal polgáraimhoz idehaza és népemhez a tenger túlpartján, akik ügyünket magukénak érzik. Kérem őket, hogy higgadtan, szilárdan és egységben álljanak a szükség idején.” – VI. György brit király szavaival kezdte köszöntőjét dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok. Az országos polgári védelmi főfelügyelő elmondta, hogy az elvárások magasak, de ez az alkalom egy olyan mérföldkő a szervezet életében, amelyre méltán lesznek büszkék a későbbiekben. Mint ahogy arra is, hogy bárhol a világon megállják a helyüket, és ha a kilátástalan helyzetben lévőknek azt fogják mondani, hogy megérkeztek a magyar tűzoltók, és most már nem történhet semmi baj velük, akkor az hiteles és megnyugtató lesz a bajbajutottak számára. 

Mindemellett a tábornok azt is hangsúlyozta, hogy az éles bevetésen szerzett tapasztalatokat fel kell dolgozni, azokat elemezni szükséges, és beépíteni a későbbi képzésekbe, gyakorlatokba. Ez történt most is, hiszen a HUNOR 2023-ban Törökországban, a földrengés után példaértékű helytállást tanúsított, ám a küldetésük ezzel nem ért véget. 

A hidegben elcsigázott, de elhivatott csapatnak az eskü ünnepélyes pillanatai után még a sátorbontással járó feladatokat is el kellett végezniük, éppen úgy, mint Törökországban, hiszen a mentőszervezettel szemben támasztott elvárások között az is szerepel, hogy a természetes és az épített környezetnek sem szabad megsínylenie azt, hogy az állomány beavatkozott annak működésébe.