Felkészülés

2023. november 29. 10:51

Fel kell készülni a téli rendkívüli időjárásra, ezért Hajdú-Bihar vármegyében is gyakorlatot szervezett a katasztrófavédelem.

A feltételezés szerint a tartós ónos eső miatt, tömeges közúti baleset történt az M4-es autópályán, Berettyóújfalu és Nagykereki között. Sokan megsérültek, kórházba kerültek, az autópályát le kellett zárni. A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt szükségparkolókra és az ideiglenes ellátás megszervezésére volt szükség az úton rekedtek számára. Hiába lett kimaradás után helyreállítva az áramszolgáltatás Berettyóújfalun, a kórház áram nélkül maradt. A katasztrófavédelem szakembereinek meg kellett oldani, a kórház működését aggregátorokkal. Az időjárás a debreceni repülőteret is akadályozta. A terminálban kétszázhúsz ember rekedt, akiknek az ellátásáról gondoskodni kellett. A szükségparkolók és a melegedőhelyek aktivizálása is a katasztrófavédelem feladta egy ilyen helyzetben. A téli rendkívüli időjárás a természetes vizeknél is gondot okozhat. A feltételezés szerint a Tisza folyó jeges árvízzel vonult le Tiszafüred irányába, ezért a települési polgári védelmi egységekre, önkéntesekre is szükség volt a gyakorlat során. A vármegyei Operatív Törzs munkáját a debreceni, a püspökladányi és a hajdúnánási katasztrófavédelmi kirendeltség támogatta.

A gyakorlatot Szeifert Imre tű. alezredes, a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott polgári védelmi főfelügyelője koordinálta és vezette. A téli felkészítési törzsvezetési gyakorlat célja a védelmi feladatrendszer irányítói és operatív beavatkozói elemeinek gyakoroltatása volt.