194 lakástűz

2023. október 06. 11:58

2023 első kilenc hónapjában összesen 194 lakástűz keletkezett Hajdú-Bihar vármegyében, ami 35-tel kevesebb, mint 2022 ugyanezen időszakában.

Az idén keletkezett lakástüzekben szerencsére senki sem vesztette életét, míg tavaly egy áldozata volt a lakástűznek.

A Hajdú-Bihar vármegyei lakástüzek esetében, elsősorban nem a tűz jelentette a legfőbb veszélyt a lakókra, hanem a füst. A menekülést nehezítette, hogy több társasházban a kisebb tűz miatt a lépcsőház füsttel telítődött. A tűzoltók a beavatkozásoknál a tűzoltással párhuzamosan menekítették ki a lakókat az épületekből.

Idén 19 ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett. A korábbi évek statisztikája alapján, javult a Hajdú-Bihar vármegyei helyzet.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében tűzvizsgálat indult több mint húsz alkalommal.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében több mint húsz alkalommal indult tűzvizsgálat.

 A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, illetve a kémény műszaki állapota miatt gyulladt ki épület.

A lakástüzek megelőzhetőek, többek között az elektromos berendezések karbantartásával, a körültekintő nyílt láng használattal és a különböző ellenőrzésekkel, mint például a kéményellenőrzés.

Évente egyszer ajánlott ellenőriztetni a fűtőberendezéseinket. Magánszemélyek számára továbbra is ingyenes a kéményseprés, viszont a családi házakhoz előzetes időpont-egyeztetést követően megy ki a kéményseprő. Ezt a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ oldalon, vagy a 1818-as hívószámon a 9-es és 1-es menüpontot kiválasztva lehet megtenni.

A szén-monoxid-érzékelő használata Hajdú-Bihar vármegyében 33 családot mentett meg az elmúlt kilenc hónapban. A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, így a szén-monoxid egész évben veszélyt jelenthet.

Egyre többen használnak füstérzékelőt Hajdú-Bihar vármegyében, ezzel szemben a 194 tűzzel érintett otthon közül csak két házban volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.