Havas hétvége

2023. február 06. 08:01

Pénteken a havazás miatt balesetek voltak, majd szombaton és vasárnap a szél a fákat tépázta meg.

Kigyulladt egy kamion egyik kereke péntek hajnalban a 3323-as számú úton Balmazújváros és Hajdúnánás között. A hajdúböszörményi hivatásos és a balmazújvárosi önkormányzati tűzoltók vonultak, akik kiérkezésére a jármű vezetője egy porral oltóval eloltotta a tüzet. A tűzoltók az átvizsgálták a kamiont izzó, parázsló részek felkutatása miatt.

Két autó ütközött össze délután Debrecen külterületén, 4814-es úton. A debreceni hivatásos és önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre, akik elvégezték az áramtalanítást és a kifolyt üzemanyagot felitatták. A mentőszolgálat három embert kórházba szállított.

Debrecen külterületén árokba csúszott egy autó, melyhez a debreceni hivatásos tűzoltók vonultak. Az áramtalanítást végezték el és a helyszín biztosították.

Két autó ütközött össze Téglás külterületén. A hajdúböszörményi hivatásos és az újfehértói önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik átvizsgálták és áramtalanították az autókat.

Menetrend szerint közlekedő busz csúszott meg és fának ütközött Debrecenben, a Lovas utcában pénteken. A debreceni hivatásos tűzoltók a helyszínen egy faágat távolítottak el. A balesetben nem sérült meg senki.

Debrecen és Kismacs között egy teherautó akadt el. A debreceni hivatásos tűzoltók a járművet kiszabadításán segédkeztek.

Elzárt egy kidőlt fa egy utat Debrecenben, a Dombos tanyánál. A debreceni hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel avatkoztak be.

Forgalmi akadályt képezett egy fa a debreceni Bekecs utcában is, szintén a város tűzoltóira volt szükség, akik eltávolították azt láncfűrésszel. 

Egy fa négy parkoló autóra szakadt pénteken este a debreceni Mata János utcában. A debreceni hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel dolgoztak a fa eltávolításán.

A forgalmat veszélyeztette egy faág Debrecenben, a Dobozi utcában. A város tűzoltói magasból mentőn keresztül vágták le az ágat.

Több letört és lehasadt faág okozott gondot pénteken Debrecenben, a Panoráma úton. Azokat is a debreceni hivatásos tűzoltók vágták le.

A debreceni Ungvár utcában pedig egy fa a kerítésre dőlt, a gyalogos forgalmat veszélyeztette. A tűzoltók motoros láncfűrésszel avatkoztak be.

Tűz volt szombaton Hajdúszováton, a Munkácsy Mihály utcában. Egy lakatlan ház és egy hozzáépített melléképület tetőszerkezete égett. A hajdúszoboszlói hivatásos tűzoltók két vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a lángokat.

Hajdú-Bihar vármegyében kilencvenegy műszaki mentésre vonultak a tűzoltók a vihar miatt. Nagyrészt Debrecenben okozott gondot a szél. Fák dőltek ki, amelyek a közúti forgalmat akadályozták, de borult fa épületekre is. Debrecenben, az István úton egy nyárfa dőlt a járdára, egy gyalogos megsérült, őt a mentőszolgálat kórházba szállította. Fülöpön egy óvoda tetőszerkezetére borult egy tizenöt méteres fenyőfa. A kéményt, az ereszcsatornát és a kerítést is megrongálta. Megbontotta a szél a lemezborítást Debrecenben, a Kossuth utcában. Az elemek parkoló autókat és a gyalogos forgalmat veszélyeztették. Azt is levették a magasból a tűzoltók. Szombaton a vármegye hivatásos tűzoltói mellett az önkormányzati és az önkéntes tűzoltó egységek is beavatkoztak a károk felszámolásába. 

Este Hajdúböszörmény külterületén egy ötszáz négyzetméteres csirkeólhoz épített kazánházban keletkezett tűz, melyet az ott lévők eloltottak. A tűz a csirkeólra nem terjedt át. A hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók hőkamerával átvizsgálták az épületet és egy vízsugárral és kéziszerszámokkal az utómunkálatokat végezték el.

Vasárnap is kidőlt fák és lehasadt faágak miatt riasztották a tűzoltókat Hajdú-Bihar vármegyében. Huszonnégyszer vonultak a tűzoltók. A legtöbb ág a gyalogos és a közúti forgalmat veszélyeztette, mert a meghasadt ágak a magasban lógtak le. Bocskaikertben, egy hétvégi ház előtti fenyőfa dőlt meg úgy, hogy a villanyvezetéket is leszakította. Ettől a villanyoszlop is megdőlt. A műszaki mentéseket az áramszolgáltatóval közösen végezték a tűzoltók a vármegye településein, mert a lehasadt ágak miatt több helyen a vezetékeket is ki kellett szakaszolni egy időre. A szél táblát bontott meg Debrecenben, a Jerikó utcában, míg Balmazújvároson egy molinó szakadt le, melyet el kellett távolítani a tűzoltóknak. 

Kigyulladt egy autó motortere és a műszerfala vasárnap délelőtt a debreceni Derék utcában. A debreceni hivatásos tűzoltókat riasztották, akik egy vízsugárral megfékezték a tüzet, majd átvizsgálták a járművet hőkamerával.