Veszélybe került Hajdúnánás külterülete

2022. szeptember 23. 10:39

Pár óra alatt nagy mennyiségű csapadék hullott le, mely elárasztotta az utcákat, udvarokat. A víz lakóépületeket is veszélyeztet, de még a szomszédos településen lakók sincsenek biztonságban. A hivatásos tűzoltók és más szakemberek mellett szükség van egy ilyen baj esetén a települési mentőcsoportokra is.

Bár az időjárás most elég csapadékos, szerencsére ekkora baj nincs. A feltételezésre azonban szükség van, hiszen most újították meg minősítésüket a Hajdúnánási és a Hortobágyi Települési Mentőcsoportok. Tegnap gyakorlaton vettek részt. Az elméleti tudás felelevenítése után, előkerültek az üres zsákok, majd a lapátok és a fő alkotó elem a homok. Épültek a gátak. Gyakorolták a belvíz és árvíz elleni védekezési feladatokat. A települési mentőcsoport tagjai mind önkéntesek, akik vállalták azt, hogy baj esetén segítenek városukat megvédeni a vízzel szemben. 

A katasztrófavédelmi felkészítés célja, hogy folyamatosan képezzék a tagokat és tudásukat szinten tartó gyakorlatokat szervezzenek a mentőcsoportoknak. Öt évente minősítő vizsgát tesznek, amely megszerzése után a tagok a továbbiakban is képviselhetik szervezetüket. A szeptember 22-ei minősítő gyakorlatot a katasztrófavédelem polgári védelmi szakemberei és a vízügyi igazgatóság polgári szakaszmérnökség gátőrei közösen tartották.