Két nagy tűz eset is volt a megyében

2022. június 22. 09:22

Pocsaj külterületén százötven-kétszáz hektáros terület égett, Berettyóújfaluban negyvenöt hektáron pusztított a tűz.

Kedd délelőtt egy faág lehasadt, majd fennakadt egy másik ágon Debrecenben, a Kossuth utcában. Riasztották a debreceni hivatásos tűzoltókat, akik kézi erővel eltávolították az ágat.

Tiszacsege külterületén ötszáz négyzetméteren égett a száraz fű. Az egyeki önkormányzati tűzoltók egy vízsugárral oltották el a lángokat.

Hortobágy külterületén száz méter hosszan égett az aljnövényzet, a balmazújvárosi önkormányzati tűzoltók egy vízsugárral oltották el a lángokat.

Pocsaj külterületén százötven-kétszáz hektáron lángolt, az erdő aljnövényzete, a nádas, a száraz avar és gaz, valamint lábon álló gabona. A nagy szél az oltást nehezítette, mert a tűz gyorsabban terjedt. Létavértesről, Berettyóújfaluból, Nyíradonyból és Debrecenből érkeztek tűzoltók. Huszonkilencen hét órán keresztül oltották a tüzet kéziszerszámokkal és vízsugarakkal. A beavatkozást a Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította.

Püspökladányban, a Nagy-Ürmöshát majorban is tűz volt kedden, egy hektáron égett az avar, melyet a püspökladányi hivatásos tűzoltók oltottak el.

Öt hektáron égett a búza Hajdúszoboszló külterületén kedd délután. A debreceni és a hajdúszoboszlói hivatásos tűzoltók vonultak a területre, majd két vízsugárral eloltották a lángokat.

Gyümölcsös, két tárgyacsomó, tarló és lábon álló termény égett összesen negyvenöt hektáron Berettyóújfaluban, a Morotva utca végében. A tűz és a füst tanyát is veszélyeztetett, emiatt egy istállóból ideiglenesen száz szarvasmarhát tereltek ki az oltás mellett a tűzoltók. A megyéből a hajdúnánási, a püspökladányi, a hajdúszoboszlói és a berettyóújfalui hivatásos tűzoltók avatkoztak be, de szükség volt a karcagi egységre valamint plusz vízszállító is érkezett a területre Gyuláról. A tűz kedden délután keletkezett, a lángokat megfékezték késő estére, azonban egy tárgyacsomó még füstöl, emiatt jelenleg is a helyszínen van egy tűzoltóraj.

A szél miatt műszaki mentésre is vonultak a tűzoltók délután. Hajdúböszörményben, a Bánság téren egy hirdető tábla egy személyautóra dőlt. Személyi sérülés nem történt. Debrecenben, a Rákóczi utcában egy nagyméretű faág hasadt le, szintén egy autóra, motoros láncfűrésszel távolították el az fát a tűzoltók. A debreceni Kórház utcában pedig egy huszonöt méteres fa egy autóra és villanyvezetékre borult. Itt sem sérült meg senki.