Meghosszabbította együttműködési megállapodását a Katasztrófavédelem és az OPUS TIGÁZ Zrt

2022. június 09. 11:17

Megújította együttműködési megállapodását az OPUS TIGÁZ Zrt. valamint hét megyei katasztrófavédelmi igazgatóság: a Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Az együttműködés célja a katasztrófavédelemmel és a földgázellátással összefüggő tevékenységek összehangolása, szervezése, az együttműködés további erősítése és hatékonyságának növelése.

Az együttműködési megállapodás felülvizsgálatát - mely a katasztrófavédelmi igazgatóságok iparbiztonsági szakterületei és az OPUS TIGÁZ Zrt. szakemberei bevonásával történt - az elmúlt években bekövetkezett szervezeti és személyi változások, valamint a módosult eljárásrendek tették indokolttá,.

Évente számos olyan káresemény történik, mely a gázelosztással, gázvezetékkel, felhasználói gázberendezéssel kapcsolatos, e káresemények biztonságos és mielőbbi felszámolásához pedig elengedhetetlen a gázszolgáltató szakembereinek és a beavatkozó tűzoltóknak az együttműködése, egymás munkájának segítése és támogatása, továbbá egymás kölcsönös tájékoztatása.

Bakos Imre, az OPUS TIGÁZ Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese a megállapodás aláírásakor elmondta: „Az OPUS TIGÁZ Zrt. és a Katasztrófavédelem munkatársai közötti együttműködés példaértékű. A jövőben is arra törekszünk, hogy a két szervezet együttműködése zökkenőmentes legyen, és a diszpécserszolgálat elérése mindig biztosított legyen a katasztrófavédelem számára. Emellett továbbra is fontos számunkra, hogy a hibaelhárításhoz szükséges szakemberállomány gyors helyszíni jelenlétét biztosítani tudjuk, hiszen a gázszolgáltatást érintő káresemények felszámolása mindig közös feladat, azokat egymás nélkül biztonságosan megoldani egyik fél sem tudná.”

A beavatkozó tűzoltó állomány számára fontos a gázszolgáltató képzett és tapasztalt szakembereinek jelenléte a gázzal összefüggő káresemények helyszínén, munkájuk elengedhetetlen, hiszen elsődleges feladat a sérült gázvezeték lokalizálása, annak mielőbbi elzárása, leszakaszolása, ezt követően történhet a kárfelszámolás.

A jelenlévő vezetők abban is megállapodtak, hogy a jövőben a gázszolgáltató demonstrációs pályáján közös felkészítést fognak tartani a tűzoltás-vezetők részére, valamint együttműködési gyakorlatokat szerveznek annak érdekében, hogy e káresemények felszámolása még hatékonyabb legyen.

A megállapodás aláírását követően Csontos Ambrus tű. dandártábornok, Heves megyei katasztrófavédelmi igazgató rendkívül hasznosnak ítélte a személyes találkozót, hiszen a megállapodás megújítása mellett lehetőség nyílt az aktuális kérdések megbeszélésére, a közelmúltban bekövetkezett jelentősebb „gázos beavatkozások” tapasztalatainak elemzésére is, végül megköszönte a gázszolgáltató és a szomszédos megyei igazgatók eddigi konstruktív együttműködését.

 

Fotó: Fotó: Hevesi Katalin tű. alez.