Erősen indult a hét

2022. május 24. 13:52

A délelőtti tűz után, Hortobágyra is vonultak a tűzoltók. Később műszaki mentésre is riasztották őket.

Hétfő délelőtt riasztották a tűzoltókat Debrecen-Bánkon található műanyaggyár telephelyére. Az egyik raktározásra szolgáló helyiségben csaptak fel a lángok. A tűzoltók kiérkezésére már teljes terjedelmében lángolt több méter magasan az épület. A tűzoltók a hőterhelés miatt nehezen tudták megközelíteni a tüzet. Összesen tizenhárom vízsugárral, habosított vízsugárral, két vízágyúval valamint magasból mentőn át oltották el a tüzet. A szél felerősítette a lángok gyors terjedését. A közelben található másik raktár épület is kigyulladt, valamint a terület aljnövényzete is kétezer négyzetméteren. A tüzet délutánra sikerült megfékezni és körülhatárolni, ezután erőgépek is érkeztek a helyszínre, melyek a kiégett csarnokok elemeit mozgatták át, így az utómunkálatok kora este befejezték a tűzoltók. Összesen 61 tűzoltó dolgozott a helyszínen, a hivatásos tűzoltók mellett a debreceni önkéntesek is részt vettek az oltásban. A beavatkozást a Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. Két megye katasztrófavédelmi mobil labor egysége is a helyszínen tartózkodott. Folyamatosan mérték a környező utcákban a mérgező gáz jelenlétét, ám a szél felfelé vitte a műanyag fekete füstjét, így nem volt szükség elzárkóztatásra vagy kitelepítésre.

Szabadtéri tűz volt hétfőn a megye több pontján. Berettyóújfaluban, a Sárostókert dűlőben égett az avar és Tiszacsege közelében az út mellett is lángolt az avar. 

Hortobágyon a nádasban keletkezett tűz. A szél itt is felgyorsította a tűz terjedését. Négy gépjárműfecskendővel és négy vízszállítóval vonultak a tűzoltók, majd kéziszerszámokkal és vízsugárral oltották a lángokat. A tűzoltók ellen tüzet is gyújtottak, hogy befolyásolni tudják a tűz terjedését, de a lángok nem álltak meg, tovább terjedtek. Végül száznyolcvan hektár égett le.

Lehasadt faágak is adtak munkát a tűzoltóknak hétfőn. Debrecenben, a Hatvani István utcában leszakadt faág a forgalmat veszélyeztette. Görbeházán, a Vak Bottyán utcában egy nagy fa dőlt az úttestre. 

Püspökladányban, a Darányi Ignác utcában egy személyautó borult fel. A püspökladányi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet és megszüntették az üzemanyag folyást.

Egy nyerges vonató egy személyautóval ütközött össze Hajdúböszörményben, a Polgári utcában. A hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók a járművet átvizsgálták és áramtalanították azokat.