Érzékelők a családoknak

2020. december 16. 11:01

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság szén-monoxid és füst érzékelőket adott Hajdú-Bihar megyének is, hogy a rászoruló családoknak nyújtsanak segítséget. Már évek óta hagyomány, hogy a megyei tűzmegelőzési bizottságon keresztül elérjék azokat az embereket, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy vásároljanak ilyen életmentő érzékelőket, ezzel biztonságossá tegyék otthonukat.

A fűtési időszakban megduplázódnak a lakástüzek száma Hajdú-Bihar megyében is. Számos esetben az otthonokban kialakuló tüzet – főleg éjjel – a benntartózkodók túl későn, vagy egyáltalán nem észlelik, ami súlyos sérüléshez, esetleg halálhoz vezethet. Egy otthoni füstérzékelő megoldást jelenthet, hiszen az másodperceken belül jelez, ha füstöt érez a lakásban, így adva nagyobb esélyt a menekülésre és a túlélésre.

Szén-monoxid a leggyakrabban akkor keletkezik, ha a nyílt égésterű fűtőberendezés, mind például a vízmelegítő, a kazán, a bojler, a konvektor, a kályha, a cserépkályha, a kandalló mellett nem megfelelő a szellőzés. A szükséges levegő-utánpótlás nélkül ilyenkor mérgező szén-monoxid áramlik vissza, amely akár egy percen belül ölhet. Ezért nagyon fontos, hogy évente ellenőriztessük a fűtőberendezést, éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, figyeljünk a levegő-utánpótlásra és feltétlen használjunk szén-monoxid-érzékelőt.

Összesen hatvanhárom érzékelőt osztottak ki a katasztrófavédelem szakemberei, tűzoltói december közepén. A nehéz körülmények között élő családoknak az érzékelőkön kívül a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai tartós élelmiszerekből összeállított csomagot adtak át, tették szebbé az ünnepeket.