Egy-egy hideg éjszaka után tömegesen kérik a kéményellenőrzést a lakástulajdonosok

2020. október 14. 15:51

Egy hónapja el sem tudtuk képzelni, hogy hideg lesz, de október közepe úgy alakult, hogy elő kellett venni a kabátokat és a zárt cipőt. Minden évszakváltozásnál meglepetést okoz ez a hirtelennek tűnő változás, a „csodálkozó tömeg” szinte nem is számít a hidegre, az esőre vagy a havazásra.

Pedig minden évben megérkezik, és ezzel együtt a fűtési szezon is. Ez pedig azt eredményezi, hogy az első hűvösebb vagy inkább hideg éjszaka után megszaporodnak a kéményellenőrzések megrendelései. A kéményseprők már azt is észrevették, hogy általában hétvégén dönt úgy a család, hogy ideje bekapcsolni a kazánt, vagy begyújtani, ezért a hétfő reggeli telefonhívások a leggyakoribbak. Hajdú-Bihar megyében előfordul, hogy százötven hívás is érkezik a hét elején, de a többi napon is legkevesebb hetven ügyfelet vezetnek fel a rendszerbe. A kéményseprők mindennapjairól Tóth László körzetvezető beszélgettünk.

A fűtési szezon elején sokkal több a megrendelés, mint nyáron. Milyenek a tapasztalatok?

Igen, bár mi az év minden napján elérhetőek vagyunk, a kéményseprőre mégis ősszel gondol az ember. Ilyenkor nagyon sok munkánk van. A megrendelések teljesítése mellett a társasházakat is ellenőrizzük, úgy ahogy korábban is. Egy kéményseprő körülbelül tíz családi házhoz jut el egy nap, és mellette még társával mintegy huszonnégy társasházat is átellenőriz egy átlagos napon.

Hogyan történik egy megrendelés? 

A központi rendszer felveszi a megrendelő adatait, az eljut hozzánk, és mi visszahívjuk az ügyfelet. Szerencsére könnyen tudunk olyan időpontot találni, ami neki is jó. Az esetek kilencven százalékában a felajánlott időpontot elfogadják, ez alapján tudjuk a munkát szervezni. Természetesen az a célunk, hogy minél több házhoz eljussunk egy nap. Az nagyban segít, ha egy adott városrészben úgy tudunk dolgozni, hogy nem kell sokat utazni a címek között. Olyan is előfordul, hogy szomszédok összefognak, így van, hogy egy kisebb utcát is le tud ellenőrizni a kéményseprő egy délelőtt leforgása alatt.

Melyek azok a hibák, amelyekkel a leggyakrabban találkoznak a szakemberek?

Mivel a legtöbb esetben a szilárd tüzelésű fűtőberendezéseket kell átvizsgálnunk, így sok olyat látunk, amelyekben a nem megfelelő tüzelőanyag lerakodást okoz, ezzel a kéményjáratok leszűkülnek. Az égéstermék visszaáramolhat, vagy a lerakodás izzani kezd, és a kémény kigyulladt.

 

Az otthona biztonságáért mindenki sokat tehet. A kémények rendszeres vizsgálata azért elengedhetetlen, mert ezek olyan épületgépészeti berendezések, amelyek hibái a használók előtt rejtve maradnak, vagyis csak az időszakos kéményellenőrzés adhat valós képet az égéstermék-elvezető állapotáról.

A tűzoltók a fűtési szezonban több riasztást kapnak lakástűz miatt, mint az év más napjain. Statisztikák szerint minden ötödik lakástűz kéménytűzből keletkezik. Ha kigyulladt a kémény, könnyen lehet, hogy a tűz átterjed a tetőszerkezetre is, onnan már nehéz megfékezni a lángokat. 

Ma már a hazai háztartások jelentős részében van szén-monoxid-érzékelő, a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezeken a helyeken kevesebben és kisebb mértékben sérülnek meg a szén-monoxid miatt. A lakástüzekben keletkezett sérülés kockázatát is lehet csökkenteni, egyebek mellett füstérzékelő elhelyezésével. Az időben jelző berendezés emberéleteket és anyagi javakat menthet meg.