INTERREG ROHU 84 projekt aloldal fejlécképe

INTERREG ROHU 84 projekt

Sikeresen pályázott együtt a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és Bihor megyei „SARTISS- Különleges helyzetek esetén segítséget nyújtó egyesület”, az Európai Unió Interreg V-A Románia-Magyarország Programra.

A program az Európai Regionális Fejlesztési Alapból támogatta a projektet, mely költségvetése az alábbiak szerint alakul:

 - Projekt teljes költségvetése:    1 207 339 EUR

- ERFA támogatás összege:      1 026 238,15 EUR

- Projekt hazai költségvetése:    549.140 EUR

- ERFA támogatás hazai összege: 466.769 EUR

 -Projekt vezető kedvezményezettje: Asociatia Serviciul Pentru Asistenta in situatii speciale- Sartiss

 -Megvalósítási periódus:           2018.04.01 – 2020.09.30

A szervezetek közös célja, hogy lehetőség szerint megelőzzék a két ország határ menti térségében a természeti és ipari katasztrófákat, baleseteket, tűzeseteket, illetve hogy a már bekövetkezett eseteknél növeljék a reagáló képességet. Mindez ugyanis jelentősen növeli az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságát.

Nem ismeri a határokat egy közúti balesetet szenvedett járműből felszálló veszélyesanyag-felhő, de a szabadtéri tüzet és az árvizet sem állítja meg az országhatár. A sikeres pályázathoz közös koncepciót kellett kidolgozni arról, hogy a határ mentén szolgáló tűzoltók miként tegyék meg a megelőzés célzó intézkedéseket, valamint arról, hogy mi kell ahhoz, hogy a káreseteket hatékonyabban tudják felszámolni.

A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy leggyakrabban a szélsőséges időjárási és éghajlati jelenségek, az aszályok, heves esőzések, illetve a szélviharok teszik szükségessé a szorosabb együttműködést, mivel az extrém időjárási jelenségek egyre több és komplexebb feladatokat adnak a katasztrófák kezelésén dolgozók számára. Ezek mellett az elmúlt években néhány Hajdú-Bihar megyében bekövetkezett közúti baleset is indokolta az együttes munkát. Kiemelt feladat még a határ menti és a határon átnyúló tűzesetek, valamint a szabadterületeken bekövetkező nagy kiterjedésű vegetációs tüzek megelőzése és felszámolása.

A projektben részvevő megyék képviselői összeállították a mindkét felet érintő kockázati tényezőket, valamint megkezdték a közös cselekvési tervek kidolgozását. Az Interreg pályázat keretében a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a hajdúszoboszlói bázisán egy oktató- és kiképző épületet épít fel, ahol a két határ menti megye hivatásos és önkéntes tűzoltói, valamint a katasztrófák elleni védekezésben érintett szervezetek felkészülnek a különböző katasztrófahelyzetek szakszerű felszámolására. A román társszerv a képzésekhez használatos tűz és vegyi szimulációs konténerek beszerzését tűzte ki célul.

A weboldal tartalma nem feltétlenül képviseli az Európai Unió hivatalos álláspontját.

www.interreg-rohu.eu