Átveszik a megítélt támogatásokat a tűzoltóságok

2022. december 21. 08:15

Decemberben az ország valamennyi, 2022-ben pályázatot benyújtott önkormányzati tűzoltó-parancsnoksága és önkéntes tűzoltó egyesülete átveszi a központi költségvetésből elnyert támogatást. Ennek egy része pénzbeli, más része természetbeni támogatás. Előbbit november végéig elutalták a tűzoltóságoknak, a felszereléseket, eszközöket veszik át az év végén.

Az önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok a pályázaton EDR-rádiókat, védőeszközöket (légzőkészülékhez tartalék álarc, tartalék kompozit palack, benzinmotoros áramfejlesztő, benzinmotoros zagyszivattyú, búvárszivattyú, mászóöv, bevetési védőruha, védőcsizma, védőkesztyű, védősisak), illetve tűzoltótechnikai eszközöket, kéziszerszámokat, egyéb felszereléseket (porral oltó, habbal oltó, kapacs, szikracsapó, ásólapát, bontóbalta, csáklya, csapszegvágó, feszítővas, kordonszalag, mentőkötél, terelőkúp, forgalomirányító lámpa, elsősegély-felszerelés) nyerhettek el.

A pályázatokat még tavasszal írták ki az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok és az önkéntes tűzoltó egyesületek részére. Előbbiek esetében a rendelkezésre álló 225 millió forintos keretre mind a hatvan önkormányzati tűzoltóság pályázatot nyújtott be. Az önkéntesek támogatására rendelkezésre álló forrásra hatszáznégy egyesülettől érkezett pályázat.

Az ácsi önkormányzati tűzoltók 2022 december közepéig 74 káresetnél avatkoztak be. Az idei pályázaton légzőkészülékekhez használható tartalék kompozit palackokkal, és a szintén tűzoltói beavatkozásoknál bevethető védőruházattal és EDR-rádiókkal gazdagodtak. Keresztesi József tűzoltóparancsnok a támogatásról elmondta: „A beavatkozásoknál alkalmazott védőruházatot évről évre javítani, cserélni kell, és a légzőkészülékek palackjainak szavatossági ideje is lejár, így folyamatosan újakat kell beszerezni, ezt a pályázati támogatás útján tudjuk megoldani.” 

„Mi itt Létavértesen ebben az évben tömlőkre és sugárcsövekre, valamint védőfelszelésekre pályáztunk. Önkormányzati tűzoltóink mászóövei és csizmái elhasználódtak, ki kellett azokat cserélni. Az elmúlt évek alatt folyamatosan feljavítottuk és megújítottuk készleteinket, így célunk jövőre a fejlődés lesz. Nincs még ugyanis hőkameránk és gáz mérésére használható eszközünk. Ha sikerülne szert tenni ezekre a berendezésekre, még hatékonyabban tudnánk beavatkozni, akár önállóan, a hivatásos tűzoltók bevonása nélkül.” – mondta a pályázat kapcsán Sütő István, a létavértesi önkormányzati tűzoltóság parancsnoka.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mezőcsát és környéke belvizes terület, és a szélsőséges időjárással járó heves esőzések szintén sok munkát adnak az önkéntes tűzoltóknak is. „Gyakran kérnek tőlünk segítséget pincében felgyülemlett víz eltávolításához, amelyhez a mostani pályázaton elnyert elektromos búvárszivattyú jól fog jönni. Könnyebben mozgatható és kezelhető, mint a már meglévő benzinmotoros szivattyúnk, adott helyzetben gyorsabb és egyszerűbb lesz vele a beavatkozás. A technikai fejlesztések mellett igyekszünk elérni azt, hogy a megjelenésünk minél egységesebb legyen, ezért pályáztunk tűzoltó védősisakokra. Hogy ezt az irányt tovább erősítsük, a jövőben elsősorban bevetési ruhákra és védősisakokra pályáznánk.” – foglalta össze a helyzetüket és terveiket Kovács Tamás, az egyesület parancsnoka. 

Az eszközátadásokkal kapcsolatosan Szilágyi Zoltán, a Szolnoki Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka így fogalmazott: "Egyesületünk mindössze hat éve szerezte meg a beavatkozáshoz való jogosultságot, így elmondható, hogy még az építkezés időszakában vagyunk. A pályázatnak köszönhetően minden évben, így idén is olyan alapvető, jó minőségű felszerelésekhez jutottunk, amelyekkel működőképességünk fejleszthető. A folyamatosan gyarapodó eszközparknak hála egyre jobb színvonalon tudjuk szolgálni a megye legnagyobb városának biztonságát."

„A Rábapatonai Önkéntes Tűzoltó Egyesületet 2020-ban alapítottuk. Teljesen új egyesület révén semmilyen felszereléssel nem rendelkeztünk. Az alapítás óta eltelt időszakban több védőeszközhöz és szakfelszereléshez jutottunk a pályázatoknak köszönhetően, az idén például négy pár bevetési védőcsizmát nyertünk el a pályázaton. Az egyesületnek tizenhárom vonulós tagja van, három ember kivételével mindenkinek használt, de jó minőségű felszerelése van, azonban fontosnak tartom újítani a védőruha és -eszköztárat, ebben nagy segítségünkre van ez a lehetőség.” – mondta el Szokolics Norbert, az egyesület elnöke.

Fonyód város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete a Balaton déli partján lát el tűzoltási és műszaki mentési feladatokat, valamint Somogy megye egyetlen tűzoltó fúvós zenekarával tartja életben a hagyományokat. Legfiatalabb tagjuk 18, a legidősebb pedig 74 éves. Egyesületen belül a tevékenységek nem különülnek el élesen egymástól, hiszen tudásának megfelelően mindenki kiveszi részét mindkét feladatból. „Az elmúlt tizenöt évet alapul véve Somogy megye legtöbbet vonuló önkéntes tűzoltó egyesületei közé tartozunk. Főként a balatoni üdülőövezetben keletkező szabadtéri tüzekhez, a Kaposvár-Fonyód útvonalon bekövetkező balesetekhez, és kidőlt fák miatt hívnak bennünket. Idén már megfékeztünk nyolc tüzet és volt tizenhét műszaki mentésünk is. Két, egyenként félszáz éves gépjárműfecskendővel vonulunk a káresetekhez, de ezekkel a járművekkel veszünk részt a tűzoltóversenyeken, óvodai és iskolai bemutatókon, valamint veterán tűzoltóautó-találkozókon is. Az idén új bevetési védőruhákra pályáztunk, jövőre pedig egy hőkamerát szeretnénk beszerezni.” – sorolta Köcski Miklós parancsnok. A somogyi tűzoltók egyébként az idén 19 millió forint értékű eszközökkel gyarapodtak.