Fél perces győzelem a Vértesi viadalon

2021. szeptember 20.

A Komárom-Esztergom megyei tűzoltók sikerével zárult a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kismotorfecskendő-szerelő versenye szeptember 17-én Csókakőn. A vízsugarak viadalában a korábbi többszörös bajnok püspökladányi tűzoltók végeztek a második helyen, míg a bronzérmet Baranya megye szerezte meg.

A megnyitón a Fejér megyei település polgármestere, Fűrész György köszöntötte a versenyzőket, aki maga is önkéntes tűzoltó Csókakőn. Mint fogalmazott, büszkeséggel tölti el, hogy már második alkalommal adnak otthont a hivatásos tűzoltók országos versenyének a Vértes festői környezetében. Vizi Ignác tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese megnyitó beszédében jó hangulatú, sportszerű versenyzést kívánt a csapatoknak.

A sportpályán ezúttal kilenc megye, valamint a főváros katasztrófavédelmi igazgatóságának csapata állt rajthoz. Az ősziesre forduló, borongós és eső idő sem szegte kedvét a versenyzőknek, akik közül többen már rendszeres visszatérői a bajnokságnak, így nemcsak kollégaként, hanem barátként is köszöntötték egymást. 

Minden csapat kétszer teljesítette a versenyfeladatot. A sportpálya túlsó végén felállított céltáblákat kellett minél rövidebb idő alatt megtölteni vízzel. Ehhez osztott sugarat szereltek a tűzoltók, az alapvezetéket a percenként ezerkétszáz liter vizet átengedő kismotorfecskendőhöz csatlakoztatták, a vízellátást pedig egy egy köbméteres versenykádból, szívótömlővel biztosították. A végső sorrendet a futamidők alapján állították fel, a szerelés egységes végrehajtását a versenysport-szabályzat kismotorfecskendő-szerelésre vonatkozó előírásai alapján ellenőrizték.   

A bajnokságon első helyezést elért tatabányai hivatásos tűzoltók alig több mint harmincegy másodperc alatt értek célba, ezzel maguk mögé szorították a többszörös bajnok Hajdú-Bihar megyei csapatot. A második és harmadik helyezett között csupán két tized másodperc döntött, így a bronzérmet a Baranya megye színeiben induló pécsi tűzoltók szerezték meg.