Küzdenek a viharkárok felszámolásán a megye tűzoltói

2021. augusztus 01. 19:26

Nagy erővel csapott le a vihar Hajdú-Bihar megyére a kora esti órákban.

A széllel és esővel érkező jelenség is sok munkát ad a tűzoltóknak. Jellemzően, a megyén átsöprő szél okoz nehézséget, fákat kicsavarva, faágakat letördelve, a közúti és a gyalogos forgalmat veszélyeztetve. Több, mint kétszáz riasztás futott be a műveletirányító központba rövid időn belül.  Dolgoznak a károk elhárításán Debrecenben, Hajdúnánáson, Nyíradonyban, Balmazújvárosban és Berettyóújfaluban is. 

A megye több településen arra vonatkozóan érkezett bejelentés, hogy a parkoló autóban tett kárt a szél által leszakított faág, vagy villany illetve telefon vezetéket tépett le. A közúti közlekedést is több helyen akadályozta az úttestre esett fa. Debrecenben a Szabó Kálmán utcában lakóházra dőlt fa jelentett veszélyt . Hajdúböszörmény és Hajdúdorog között illetve Derecskén is a vasúti átjárónál sínekre esett a faág, és az útra dőlt fa is nehezítette a közlekedést. Apafa és Hajdúhadház között is rádőlt a fa a vonatra. Berettyóújfaluban több lakóházon a cserepet bontotta meg a szél. Hajdúviden egy kémény is veszélyesen megsérült a viharban. 

A károk felszámolása jelenleg is zajlik. A hivatásos tűzoltók munkáját az önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok, valamint a Hajdú-Speciális Kutató - Mentő egyesület is segíti.