Kötéltechnikai gyakorlatot tartott a HUNOR mentőszervezet Egerben

2021. január 21. 07:38

Háromnapos kötéltechnikai gyakorlatot tartott a Hunor mentőszervezet január 18-20-án Egerben és környékén. A mentőegység az belgiumi GrimpDay nemzetközi versenyre készül, amelyet a tervek szerint június első hetében tartanak meg. A csapat 2019-ben már Belgiumban és Ázsiában is sikeresen bemutatkozott, utóbbi viadalon a legkreatívabb csapat díját szerezte meg, összetettben az ötödik lett.

A mostani felkészülés első napján egy kőfejtőbányában gyakorolták a magasba feljutást és az ereszkedést a csapat tagjai. Hatvan méter magas vasszerkezetre húzták fel a kosárhordágyban lévő sérültet. Ennek a versenyszámnak a mozzanatait többször is megismételték a tagok. A második napon az egri tufabányában gyakorolt a csapat. Harminc méter magasba juttatták fel a felszereléseiket, majd kifeszített kötélpályán mozgatták a sérültet. Gyakorolták azt is, hogyan tudják egyik pontból a másikba eljuttatni. 

Az utolsó napon az Egri várban a sérült mozgatását ismételték át, azt is gyakorolták, hogy mi a leggyorsabb, egyben energiahatékony módja annak, hogy egy bajbajutott embert a mélyből biztonságos helyre vigyenek. Minden nap elemzéssel zárult.

A mentőszervezet a versenyre és egy beavatkozásra hatszáz méter kötelet és több mint kétszáz kilogrammnyi felszerelést visz magával, hogy minden helyzetre megoldást találjanak. Égető Szilárd tűzoltó főhadnagy, a kötéltechnikai alegység vezetője elmondta, hogy új tagokkal bővült a versenycsapat, így a gyakorlásra mindig szükség van, de nemcsak a megszerzett tudás, hanem a csapatépítés is nagyon fontos eleme ezeknek a gyakorlatoknak. Júniusig havonta gyakorolnak majd.

A csapat kilenc tagja hat megyéből érkezett Egerbe, Kormos László tűzoltó százados, Papp János tűzoltó százados, Balázs Csaba tűzoltó százados, Losonci Csaba tűzoltó főhadnagy, Égető Szilárd tűzoltó főhadnagy, Pinkóczi Tamás tűzoltó főhadnagy, Berényi Imre tűzoltó főhadnagy, Balogh András tűzoltó főtörzsőrmester, (Hajdú-Bihar megyéből) Fegyverneki Máté tűzoltó főtörzsőrmester munkáját a Magyar Barlangi Mentőszolgálat két tagja is segítette. A gyakorlaton részt vett dr. Jackovics Péter tű ezredes, a HUNOR parancsnoka és a BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság Veszélyhelyzet-kezelési Főosztályának vezetője, valamint Plachi Péter tűzoltó ezredes, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese. 

Fotó: Nagy Csaba tű. főhadnagy