Nagy területek égtek le a hétvégén a szabadban

2020. április 06. 09:33

Nagyon sokat riasztották a hétvégén a tűzoltókat. A hivatásos tűzoltók mellett az önkormányzati és az önkéntes egységeknek is.

Péntek délelőtt egy négy emeletes társasház oldalán a vakolat meglazult Hajdúböszörményben, a Győrössy kertben. A hajdúböszörményi és a debreceni hivatásos tűzoltók gépezetes tolólétrán keresztül a vakolatot eltávolították.

Összehordott szemét és építési hulladék égett Hajdúnánás külterületén ötven köbméteren. A hajdúnánási hivatásos tűzoltók két vízsugárral oltották el a tüzet.

Hosszúpályiban, a Móra Ferenc utca végében ezerötszáz négyzetméteren a száraz avar, gaz lángolt. A helyszínre a létavértesi önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik egy vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat.

Nádas égett ötszáz négyzetméteren Berettyóújfalu külterületén, a 42-es számú főút mellett. A berettyóújfalui hivatásos tűzoltók vonultak, majd egy vízsugár és kéziszerszámokkal eloltották a tüzet.

A nyíradonyi hivatásos tűzoltókat péntek délután Piricsére, a Károlyi utcába riasztották. Ötszáz négyzetméteren égett a száraz avar. A tűzoltók egy vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a lángokat.

Nádas égett Egyeken, a Bem utcában. A város önkormányzati tűzoltói avatkoztak be egy vízsugárral és kéziszerszámokkal.

Péntek este Balkányban, a Kenderes Ungvár-tanyán volt tűz, egy kilométer hosszan az avar lángolt. A szakolyi önkormányzati, a nyíradonyi hivatásos és a balkányi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik egy vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a tüzet.

Hajdúhadházon, a Temető utca végében foltokban a száraz avar égett este. A hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal oltották el a lángokat.

Több helyszínre vonultak a tűzoltók szombaton, olyan helyekre, ahol szabadtéri tüzet kellett eloltani az egységeknek. A beavatkozások nagyobb részét a debreceni hivatásos tűzoltók végezték, hiszen a lángok Debrecen-Józsa külterületén, majd a Felsőpércsi utca és a Almáskert utca kereszteződésében, a Mikszáth Kálmán utcában valamint Debrecen-Kismacson csaptak fel. A hajdúböszörményi hivatásos tűzoltókat Hajdúhadházra, a Nyárfa és az Epres utcába riasztották. Hajdúszovát külterületére a hajdúszoboszlói hivatásos tűzoltók vonultak, míg Tetétlen külterületén a püspökladányi hivatásos és a kabai önkéntes egységek avatkoztak be.

Teakonyhában keletkezett tűz szombaton Hajdúnánáson, a Hunyadi utcában. Berendezési tárgyak égtek, amelyeket a hajdúnánási hivatásos tűzoltók oltották el.

Délután Hosszúpályiban, a Nyár utcában egy kéményben a korom izzott. A létavértesi önkormányzati és debreceni hivatásos tűzoltókat riasztották. Az egységek kéziszerszámokkal távolították el az izzó részeket.

Késő este két autó ütközött össze a debreceni Sámsoni úton. Az egyik autó egy villanyoszlopot is kiütött. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói a járműveket átvizsgálták, majd áramtalanították azokat. A balesetben nem sérült meg senki.

Egy lakóházhoz épített melléképület tetőszerkezete égett vasárnap hajnalban Hajdúböszörményben, az Erdély utcában. A hajdúböszörményi és a debreceni hivatásos tűzoltókat riasztották. A házban ketten voltak bent a tűz idején, egyikőjük önerejéből el tudta hagyni a házat, de egy embert a tűzoltók menekítettek ki. Ők nem sérültek meg. A tűzoltók négy vízsugárral oltották el a tüzet, eközben még két gázpalackot is kihoztak az épületből. A beavatkozást a Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította.

Hosszúpályi és Konyár között ötven hektárnyi egybefüggő nádasból öt hektár égett vasárnap délelőtt. A debreceni és a berettyóújfalui hivatásos és a létavértesi önkormányzati tűzoltók, mellett a konyári önkéntesek is vonultak. A tűzoltók körbehatárolták a lángokat, az oltást a Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. Két nagyfeszültségű vezeték szakadt le, emiatt átmenetileg háromszázhét fogyasztónál átmenetileg áramkimaradás volt. A tűz lakóházakat nem veszélyeztetett.

Hajdúdorogon, a Újtemető utcában egy melléképület tetőszerkezete égett teljes terjedelmében, a benne tárolt használati tárgyak is lángra kaptak. A hajdúnánási és a hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók két vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a tüzet. A melléképületről a tűz nem terjedt át a lakóházra.

Magyarhomorogon, a Rákóczi és Jókai utca kereszteződésében a csatorna parton égett a gaz. A komádi önkormányzati tűzoltók egy vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották a tüzet.

Komádi közelében háromszáz méter hossza égett a csatorna part, a komádi egységek vonultak és a tűz tovább terjedését egy vízsugárral fékezték meg.

Tetétlenben, a Kossuth utcában hatszáz négyzetméteren égett a száraz avar. A püspökladányi hivatásos és a kabai önkéntes tűzoltók egy vízsugárral és kéziszerszámokkal avatkoztak be.

Kaba és Nádudvar között négy hektáron égett a nádas. Szintén a püspökladányi hivatásos és a kabai önkéntes tűzoltók vonultak, két vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet.
 

Fotó: Debreceni HTP, Berettyóújfalui HTP, Hajdúböszörményi KÖ, Hajdúnánási HTP, Nyíradonyi KÖ, Hajdú KMSZ