Közlemény


Korszerűbb laktanya, nagyobb hatékonyság

A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság október 12-én 11.00 órától tartja a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság energetikai korszerűsítés épületátadó ünnepségét, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság épületében (Debrecen, Böszörményi út 45-56), továbbá 13.30 órától Hajdúnánáson, a Hajdúnánási Katasztrófavédelmi Kirendeltség épületében (Hajdúnánás, Bocskai utca 25). A rendezvényen részt vesz a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, megbízott Főigazgatója, Dr. Tollár Tibor vezérőrnagy is. http://hajdu.katasztrofavedelem.hu/letoltes/document/hajdu/503-korszerubb-laktanya-nagyobb-hatekonysag.pdf

 

Meghosszabbították a jelentkezési határidőt!

Tisztelt veszélyes ipari védelmi ügyintézők / szakértők!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által szervezett, a SEVESO III. Irányelv hazai jogrendbe ültetésével kapcsolatos üzemeltetői képzésekre a jelentkezési határidőt meghosszabbították, így május 10-éig van lehetőségük a részvételi szándékuk jelzésére.

A felkészítés során az Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség képviselői a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés területén dolgozó üzemeltetők, veszélyes ipari védelmi ügyintézők és szakértők részére szakmai továbbképzést tartanak a Hotel Jogarban, Balatonföldváron.

A szakmai napokon a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés területén dolgozók számára lehetőség nyílik arra, hogy az új szabályozás előírásait elsajátítsák. A kétnapos képzés keretein belül a megváltozott rendelkezésekkel kapcsolatban felmerült kérdéseket, értelmezési problémákat még azok hatálybalépését megelőzően tisztázzuk.

A továbbképzés témái:

- Hatálybaléptetést követő üzemeltetői feladatok;

- Kibővített veszélyes anyag lista és veszélyességi osztályok;

- Üzemazonosítással kapcsolatos változások;

- Új elemek a biztonsági dokumentációban;

- Eredményes és hatékony biztonsági irányítási rendszerek;

- Üzemre vonatkozó információk biztosítása a nyilvánosság részére;

- Településrendezési tervezés a SEVESO III-ban;

- Az új „felmentési szabályok” alkalmazása;

- Üzemzavarok, súlyos balesetek kivizsgálása;

- Hatósági ellenőrzések tervezése.

 

Részvételi díj:         36.000 forint/fő 2 nap, 1 éjszaka (1 ágyas) ellátással

31.000 forint/fő 2 nap, 1 éjszaka (2 ágyas) ellátással

25.000 forint/fő 2 nap, szállás nélkül ellátással

 

A továbbképzés

helyszíne:        Hotel Jogar Balatonföldvár, Spúr út 18. szám

időtartam:       2 nap

időpontjai:      2015. május 04-05.

2015. május 11-12.

2015. május 20-21.

2015. május 27-28.

A fenti időpontban a szakmai napot minimum 10 fő (maximum 60 fő) részvételével áll módunkban megtartani.

Jelentkezési határidő: 2015. május 10.

A szakmai napra történő jelentkezés a mellékelt jelentkezési lap visszaküldésével történik (e-mail cím: info@jogarhotel.hu, fax: 06 84/340-563).

Szállással kapcsolatos tájékoztatás:    Dr. Kissné Perjési Éva igazgató

(tel.: 06 84/340-562, e-mail cím: info@jogarhotel.hu)

 

Szakmai tájékoztatás: Dr. Vass Gyula tű. ezredes

(tel.: 06 1/469-4109, e-mail: gyula.vass@katved.gov.hu)

 


Lehűlés, havazás és szél várható az elkövetkező napokban

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnaptól erős lehűlés várható az országban, hideg, szeles idő és több helyen havazás kíséretében. A legtöbb hó a Dunántúl déli-délnyugati részén várható, ott 10-15 centiméter vastag hóréteg is kialakulhat, de akár ennél több is hullhat a térségben.
Jelenlegi számítások alapján másutt 10 centiméternél kevesebb hó eshet, a főváros térségében, az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön legfeljebb néhány centiméter várható. Hétfőtől már csökken a felhőzet, a későbbi napok során inkább lokális hózáporok kialakulására van esély.
A legalacsonybb éjszakai hőmérséklet vasárnap -1 és -6 Celsius-fok között alakul, kedden és szerdán -6 és -11 Celsius-fok között várható, sőt a derült, havas területeken akár -15 Celsius-fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti +2 és -2 Celsius-fokról szerdára -2, -7 Celsius-fok közé csökken.
Vasárnap és hétfőn délelőtt viharos (45-70 kilométer/órás) lesz az északi, északkeleti szél, amely elsősorban a hóesés által érintett dunántúli tájakon, valamint a Tiszántúl déli felében okozhat hófúvást. Az útba indulók feltétlenül tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról.
Kérjük, hogy a téli időjárással kapcsolatban kísérje figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit: az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek javasoljuk, hogy telepítsék a katasztrófavédelem "VÉSZ" alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu) és figyeljék a katasztrófavédelem facebook oldalán, illetve honlapján közzétett információkat is.
Az időjárási előrejelzéseket nyomon követheti az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján a http://met.hu címen. Az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu olvashat. Kérjük figyeljék közleményeinket!

A HUNOR Mentőszervezet felhívása

A HUNOR Mentőszervezet hivatásos tűzoltók jelentkezését várja kutató, műszaki mentő, beavatkozási szakterületre

Keressük azokat a hivatásos tűzoltókat, akik önkéntesen vállalják a szolgálatot a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által megalakítandó HUNOR Kutató-mentőszervezetben, és kihívásnak tekintik a lakosság életének védelme érdekében a hazai és a nemzetközi küldetésekben való részvételt.
 
A megalakítás előtt álló HUNOR Mentőszervezet feladata gyorsreagálású erőként a hazai és nemzetközi katasztrófák esetén, elsősorban a földrengés sújtotta területen műszaki mentési, kutatási feladatok végrehajtása. A HUNOR Mentőszervezet Magyarország hivatalos mentőcsapata.
 
Az ország azon hivatásos tűzoltóinak jelentkezését várjuk, akik magas szintű műszaki mentési tapasztalattal rendelkeznek, speciális szakképzettségük alkalmassá teszi őket a nemzetközi beavatkozás összetett kihívásainak való megfelelésre, valamint vállalják a további kiképzéseken való részvételt.
 
További információk: Tájékoztató letöltése
Jelentkezés: a saját tűzoltóparancsok útján a területileg illetékes megyei, fővárosi katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatóján keresztül.
Jelentkezés módja: részletes szakmai önéletrajz leadásával.
Jelentkezés határideje: 2012. január 31., 12.00 óra

Tájékoztatás a lépcsőházak használatával kapcsolatos tűzvédelmi előírásokról

Az elmúlt időszakban jelentős számú megkeresés érkezett a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz a társasházi lépcsőházak, közlekedők használatával, az ott folytatható tárolással kapcsolatban. A témában az alábbiakról tájékoztatja az Igazgatóság a lakosságot.

Amennyiben az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX.6.) BM rendelet szerint, a menekülési útvonal legkisebb mértékére kiürítés-számítással meghatározott érték az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (továbbiakban: OTÉK) által előírt 1,1 m-nél kisebb, úgy a menekülési útvonal minimális szélessége az OTÉK szerinti 1,1 m. Ebben az esetben a menekülési útvonal szélessége a tűzvédelmi hatóság engedélyével lecsökkenthető a kiürítéshez szükséges átbocsátóképesség méretéig.

A hatóság nem engedélyezi a menekülési útvonal leszűkítését, éghető anyag tárolását, éghető burkolat elhelyezését, ha:

 1. Nem tartható a kiürítéshez szükséges átbocsátó képesség;
 2. Az elhelyezett tárgy tárolásra szolgál (pl. szekrény);
 3. Az elhelyezett, tárolt anyag, tárgy tűz keletkezését idézheti elő (pl. működtetett hűtőszekrény)
 4. Az elhelyezett, tárolt anyag, tárgy nehezíti a tűzvédelmi berendezések, kezelőszerkezetek, közműelzáró szerelvények észlelését, megközelítését, használatát, működését;
 5. Az elhelyezett, tárolt anyag, tárgy, burkolat nagymértékben hozzájárul a tűz, illetve füst terjedéséhez, a füstfejlődéshez, a szomszédos önálló rendeltetési egységekre való átterjedéshez;
 6. Az elhelyezett, tárolt anyag, tárgy esetleges eldőlése, elmozdulása akadályozná a kiürítést, a tűzoltói beavatkozást.

A közlekedőn, lépcsőházban éghető anyag akkor tárolható, éghető burkolat akkor helyezhető el, ha azt az I. fokú tűzvédelmi hatóság - a területileg illetékes katasztrófavédelmi kirendeltség - engedélyezte. Engedély nélkül elhelyezhető a lakásbejárat, önálló rendeltetési egység bejárata előtti lábtörlő; a menekülési útvonalon lévő virágtartó, ha annak alsó része a padló síkjától minimum 1,95 m magasságban van; a menekülési útvonalon kívüli növény.

 

A közlekedők azon területein, ahol menekülés nem történik (pl. zsákfolyosó végfala és a legközelebbi lakásbejárat közötti terület) növény, babakocsi, kerekesszék, kerékpár, roller, illetve ezekhez hasonló egyéb tárgy a tűzvédelmi hatóság engedélye nélkül elhelyezhető, ha nem nehezíti a tűzvédelmi berendezések, kezelőszerkezetek, közműelzáró szerelvények észlelését, megközelítését, használatát, működését.

 

A hő- és füstelvezetést biztosító nyílászáróknak, szerkezeteknek, ezek nyitószerkezetének, valamint a mentésre szolgáló nyílászáróknak a megközelítését legalább 1 méter szélességben biztosítani kell, ez a terület nem szűkíthető le, ezen a területen tárolás nem folytatható.

 

Vagyonvédelmi ajtó elhelyezhető a lakásbejárat előtt, azonban fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az tűz esetén a menekülést és a tűzoltói beavatkozást jelentős mértékben hátráltatja.

 

A közlekedőn akkor helyezhető el vagyonvédelmi rácsos ajtó a tűzvédelmi hatóság engedélye nélkül, ha:

 1. a rácsos ajtó által elzárt közlekedőn nem található tűzvédelmi berendezés (pl. fali tűzcsap, száraz vezeték), az épület központi közműelzáró szerelvénye (pl. elektromos főkapcsoló, gáz-főelzárószerelvény), mentésre szolgáló nyílászáró, tűzvédelmi szempontból lényeges kezelőszerkezetek (pl. füstelvezető ablak nyitószerkezete), kézzel nyitható füstelvezető nyílászáró, vagy annak távnyitóját az elzárt területen kívül, bárki által hozzáférhetően helyezték el;
 2. a rácsos ajtó nyitásiránya, mérete nyitott állapotban nem akadályozza a menekülést (pl. nem nyílik rá lépcsőre, nem szűkíti le azt);
 3. a rácsos ajtóval elzárt menekülési útvonalat igénybe vevő lakók rendelkeznek a rácsos ajtót nyitó kulccsal.

 Amennyiben a fenti feltételek nem teljesülnek úgy szükség van az I. fokon eljáró katasztrófavédelmi kirendeltséggel folytatott egyeztetésre, illetve engedélyre.

A vagyonvédelmi rácsos ajtó által elzárt területen is be kell tartani a tárolással, tárgyak elhelyezésével kapcsolatos tűzvédelmi követelményeket.

 

A lakóépület főbejárata tűzvédelmi hatósági engedély nélkül kulcsra zárható, elektromos zárral ellátható. Elektromos zár esetén a menekülés irányából észlelhető és hozzáférhető helyen a zárat oldó, feliratozott nyomógombot kell elhelyezni.


Méhrajok befogásához segítséget nyújtó méhészek névsora

Hajdú-Bihar megye

név
telefon
körzet
Szoboszlai László
70/450-3623l
Berettyóújfalu
Szoboszlai József
54/401-543
Berettyóújfalu
Lencsés Attila
70/770-4741
Berettyóújfalu
Oláh Sándor
30/9288-368
Hajdúszoboszló
Bordán Gábor
30/319-6902
Hajdúszoboszló
Tóth András
30/289-6587
Hajdúszoboszló
Nagy Sándor
70/213-1180
Hajdúnánás
Lévai Sándor
30/5700-419
Püspökladány
Jutasi Mihály
30/463-9683
Püspökladány
Karacs Lajos
30/321-9331
Püspökladány
Horváth Tibor
30/523-1722
Hajdúböszörmény
Kiss Csaba
30/575-1421
Hajdúböszörmény

 


 

Magyar Rendvédelmi Kar Választás 2012

A VÁLASZTÁSRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS MEGKEZDŐDÖTT…

Tisztelt hivatásos és közalkalmazott kollégák!
 
A 2011. évi CLXXXIV. törvény 2012. január 1-jei hatállyal módosította a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (Hszt.), valamint a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény érdekképviseletre vonatkozó szabályrendszerét.
 
Az érdekképviseleti rendszer átalakítása során megalakult a Magyar Rendvédelmi Kar (MRK), mint a fegyveres szervek hivatásos és közalkalmazott állományának önkormányzattal rendelkező szakmai és érdekképviseleti köztestülete, amelynek legfőbb döntéshozó szerve a Közgyűlés, 2012. június 30-áig a Mi szavazatainak alapján alakul meg.
                                                      
Az MRK a meglévő munkavállalói érdekképviseleti szervek mellett az érdekképviseletnek egy új típusát testesíti meg, amely a hivatásos vagy közalkalmazotti jogviszonyból adódó kötelező tagságon alapul.
 
Az MRK 50 tagja a teljes hivatásos és közalkalmazotti állomány tagjai közül választás útján kerül a köztestület legfőbb szervébe, a Közgyűlésbe. Az MRK minden tagja megválasztható közgyűlési tagnak, a fegyelmi eljárás esetét kivéve.
 
A tagok e tisztségüket 5 évig tölthetik be. Az 50 fős Közgyűlésben 10-10 fővel képviselteti magát a rendőrség (ORFK, NVSZ, TEK), a büntetés-végrehajtási szervezet, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a hivatásos katasztrófavédelmi szervek valamint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok (AH, NBSZ, IH).
 
Az MRK tagozataiban az azonos szervezethez, rendvédelmi szakághoz tartozók sajátos érdekei, problémái markánsabban megjelennek, melyekre a megoldásokat így könnyebb megtalálni.
 
A Közgyűlés saját tagjai közül választja meg az elnököt, az alelnököket, a főtitkárt, a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság és az Etikai Bizottság tagjait, illetve megalkotja az Alapszabályt.
 
Az MRK legfontosabb feladatai:
-       érdekképviseletet lát el a foglalkozás gyakorlásával összefüggő ügyekben
-       megalkotja a hivatásetikai részletszabályokat, kialakítja az etikai eljárás rendszerét, lefolytatja az etikai eljárásokat,
-       a tagok élet- és munkakörülményeivel, foglalkoztatási feltételeivel és a hivatásgyakorlással összefüggően jogszabályok megalkotását és módosítását kezdeményezheti,
-       a hivatásos szolgálati és a közalkalmazotti jogviszonnyal kapcsolatos jogszabálysértő gyakorlat megváltoztatását kezdeményezheti a miniszternél,
-       a kiváló munka elismeréseként díjakat alapíthat és adományozhat,
-       szakmai munka fejlesztéseként konferenciákat szervezhet, továbbképzéseket tarthat,
-       a hivatásos szolgálati és a közalkalmazotti jogviszony tekintetében meghatalmazás alapján képviselheti tagját a bíróság vagy más hatóság előtti eljárásban,
-       tagjai számára jóléti, szociális vagy egyéb kedvezményes szolgáltatásokat nyújthat,
-       megfigyelőként részt vehet tagjai szakmai vizsgáztatásában és továbbképzésében,
-       tagot delegál a Rendészeti Szakvizsga Bizottság elnökségébe.
 
Fontos érdekvédelmi eszköz, hogy az MRK véleményét kötelezően ki kell kérni az alábbi esetekben:
-       a hivatásos szolgálati és a közalkalmazotti jogviszonnyal összefüggő kérdésekben,
-       a központi és társadalombiztosítási költségvetésnek a szolgálati viszonyban és a közalkalmazotti jogviszonyban állókat érintő rendelkezéseivel összefüggésben,
-       az igazgatási munkaerővel és személyi juttatásokkal való gazdálkodás elvi kérdéseiben.
 
A fegyveres szerv vezetője köteles kikérni az MRK véleményét a személyi állomány:
-       szolgálatteljesítésére illetve munkavégzésére,
-       szolgálatteljesítési idejére illetve munkaidejére, pihenőidejére,
-       jutalmazására, valamint
-       juttatásaira
vonatkozó szabályozásról.
 
Az MRK akkor lehet érdekeink és szakmai munkánk védelmezője, ha olyan tagok ülnek a Közgyűlésben, akik a hivatásos és a közalkalmazotti állomány problémáit ismerik, szakmájuk, valamint annak írott és íratlan szabályai iránt elhivatottak.
 
Annak érdekében, hogy a megfelelő emberek képviseljenek bennünket, fontos, hogy mindannyian véleményt nyilvánítsunk és szavazatunkkal támogassuk az általunk elismert és szavazatunkra érdemes jelöltet.
 
 
 
 
AZ MRK TEVÉKENYSÉGÉNEK SIKERE A MI DÖNTÉSÜNKÖN,
A MI SZAVAZATUNKON MÚLIK!

 


 

A belterületi vízelvezető rendszerek ellenőrzéséről

A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelőjének irányításával a katasztrófavédelmi kirendeltségek, valamint az illetékes helyi önkormányzat munkatársai, közbiztonsági referensei ellenőrzik a belterületi vízelvezető rendszereket, árkokat, átereszeket, csatornákat annak érdekében, hogy azok képesek legyenek a lehulló csapadékot elvezetni.

A vízelvezető rendszerek szemléjének célja, hogy feltárják az esetleges hiányosságokat, problémákat, és így megelőzhetővé, csökkenthetővé váljon az elhanyagolt vízelvezetők miatt kialakuló vízkárok. A feltárt hiányosságok megszüntetését az Igazgatóság kezdeményezi. Az ingatlanok előtt található vízelvezető árkok tisztításáról, járda melletti folyókák, csatornanyílások tisztításáról, járműbehajtó átereszeinek karbantartásáról az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni. Amennyiben az árkok a tisztítatlanság miatt nem tudják a vizet elvezetni, úgy nem csak a saját, hanem más ingatlana is kárt szenvedhet. Az így keletkezett vízkárok miatt a felelőssel szemben szabálysértési vagy büntetőeljárást fogunk kezdeményezni.

 

A fentiekre való tekintettel, kérjük az érintetteket, hogy kötelezettségük teljesítésével, az árkok, átereszek kitisztításával járuljanak hozzá a belvíz kialakulásával járó károk megelőzéséhez, csökkentéséhez.


Vízeltávolítással kapcsolatban

A korábbi évek időjárásának tapasztalataiból kiindulva a heves nyári esőzések alkalmával hirtelen lezúduló, nagymennyiségű csapadék, valamint az így kialakult belvíz gyakorta okoz gondot az ingatlantulajdonosoknak.  A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezúton tájékoztatja a lakosságot,hogy az összegyűlt csapadékvíz elvezetése során mindig előnyben kell részesíteni azokat a megoldásokat, amelyek a víz természetes, gravitációs elvű elvezetését biztosítják.

 


A hirtelen lezúduló csapadékvíz pincékből, garázsokból, műhelyekből történő eltávolítását, - amennyiben az élet- és balesetveszélyes helyzetet nem idézett elő - a tulajdonosok saját maguk is eltávolíthatják, ezzel is tevékenyen segítve a tűzoltók munkáját.
 

 

Amennyiben a víz élet- vagy balesetveszélyes helyzetet okoz, úgy a veszélyhelyzet, illetve a károk felszámolását a tűzoltóság elsődleges beavatkozói tevékenysége keretében elvégzi. Az elsődleges beavatkozói tevékenység az élet- és vagyonmentésre irányul, ésaddig tart, amíg a közvetlen veszélyhelyzet meg nem szűnik.
 
Kérjük, hogy amennyiben a víz eltávolítását sem életmentés, sem vagyontárgyak kimentése nem indokolja, és a munkálatok speciális szakértelem nélkül elvégezhetők, úgy az ingatlantulajdonosok saját maguk gondoskodjanak a víz eltávolításáról.

Kitereléses ellenőrzés az M3-on

A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségével, a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, és a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitánysággal közösen kitereléses komplex ellenőrzési akcióban vesz részt az M3-as autópálya Hajdú-Bihar megyei szakaszán.   

Az akció 9 órától 15 óráig tart, melynek keretében a veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek megelőzése érdekében a katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei a járművek ellenőrzése során vizsgálják a fuvarokmányokat, a jármű- és veszélyes áru jelöléseket, a veszélyes áru szállításának biztonsága érdekében előírt kötelező védőfelszerelések meglétét, az árukezelés, rakományrögzítés szabályainak betartását, valamint a szemmel látható szabálytalanságokat, sérüléseket. Az illegális veszélyes áruszállítás kiszűrése érdekében a nem jelölt járműveket is ellenőrzik szakembereink.

 


Kitereléses komplex ellenőrzés tapasztalatai

Megfigyelhető, hogy egyre gyakrabban és egyre nagyobb mennyiségben szállítanak veszélyes anyagot mind közúton, mind vasúton, illetve vízi úton. A veszélyes szállítmányoknak eddig csak a közúti ellenőrzésére volt lehetősége a katasztrófavédelemnek, január 1-től azonban jogszabály lehetővé teszi a vasúton és vízi úton történőt is.   

A veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek megelőzése érdekében a katasztrófavédelem szervezetén belül újonnan létrehozott iparbiztonsági hatóság szakemberei a társhatóságokkal közösen a tegnapihoz hasonló kitereléses komplex ellenőrzési akció keretében és önállóan is végeznek közúti, telephelyi és vasúti ellenőrzéseket a megyében. Amennyiben az ellenőrzés során szabálytalanságot tapasztalnak a kollégák, úgy néhány tízezer forinttól egymillió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki, illetve, ha a szállítás a közlekedés és az emberek biztonságát veszélyezteti, akkor elrendelik a jármű biztonságos helyen történő kényszervárakoztatását is.

 

Az akció ideje alatt munkatársaink szúrópróbaszerűen 18 járművet vizsgáltak meg, melyből 4 szállított veszélyes anyagot. Esetükben ellenőrizték a fuvarokmányokat, a jármű- és veszélyes áru jelöléseket, az előírt kötelező védőfelszerelések meglétét, az árukezelés, rakományrögzítés szabályainak betartását, valamint a szemmel látható szabálytalanságokat, sérüléseket.

Az ellenőrzés alkalmával illegális veszélyes áru szállítására nem bukkantak a kollégák. Elmondható, hogy az ellenőrzött járművek okmányai, jelölései, a kötelező védőfelszerelések rendben voltak és a rakományrögzítés, árukezelés szabályait is betartották.

 


Hőségrisztás

II. fokú hőségriasztás 2012. 06. 18-án déltől, előreláthatólag 2012. 06. 21-én éjfélig.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint Magyarország legtöbb részén a napi közép hőmérséklet várhatóan eléri a 25 C fokot, ezért az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat II. fokú hőségriasztást adott ki 2012. 06. 18-án déltől, előreláthatólag 2012. 06. 21-én éjfélig.


Betakarítással, gépszemlével kapcsolatos tájékoztatás

Az aratási időszak tűzeseteinek megelőzése érdekében különösen nagy jelentőséggel bír a betakarítást végző erőgépek tűzvédelme, valamint az aratásra, a tarló és növényi hulladékok égetésére vonatkozó szabályok betartása.  A mezőgazdasági munkákat végzőknek a nyári betakarítások során különösen nagy gondot kell fordítaniuk a kalászos gabonafélékben, mezőgazdasági terményekben keletkező tüzek megelőzésére. A mezőgazdasági erő- és munkagépek üzemeltetőinek az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet (továbbiakban: OTSZ) alapján el kell végezniük a gépek tűzvédelmi felülvizsgálatát, mezőgazdasági gépszemléjét. A szemle tervezett idejéről az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltséget 8 nappal a gépszemle megtartása előtt írásban értesíteni kell. A szemléről jegyzőkönyvet kell készíteni, aminek egy példányát a szemlét követő 8 napon belül az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltség részére meg kell küldeni, egy példányát pedig a járművön kell tartani.

A gazdálkodóknak fontos tisztában lenniük azzal, hogy aratáskor milyen tűzvédelmi előírásokat kell betartaniuk, ugyanis a tűzvédelmi szabályok megszegőivel szemben tűzvédelmi bírság szabható ki, melynek összege akár a hárommillió forintot is elérheti.
A mezőgazdasági erő- és munkagépekre, az aratásra, valamint a tarló- és a növényi hulladékok égetésére vonatkozó részletes szabályokról a mezőgazdasági munkákat végzők az OTSZ-ből tájékozódhatnak.

Aratás tűzvédelmi szemszögből

A mezőgazdaságban megkezdődtek a betakarítási munkák, melyek közül a legtűzveszélyesebb az aratás. A tűzesetek a legtöbb esetben megelőzhetőek lennének a vonatkozó tűzvédelmi előírások betartásával.  Az aratási tevékenységre vonatkozó tűzvédelmi előírásokat az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról szóló 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet tartalmazza, az alábbi tájékoztató az alapján lett összeállítva. A teljesség igénye nélkül kiemelve, a legfontosabb aratáskor betartandó előírások:

-     Az aratást lehetőleg a közút, illetve vasút mentén kell először megkezdeni.
-     A learatott kalászos terményt, szalmát a vasútvonal szélső vágányától és a vasútállomástól legalább 100 méter, a közúttól legalább 25 méter távolságra szabad elhelyezni. Ha a távolságok nem tarthatók, akkor a kalászos terményt, a szalmát az aratással egyidejűleg, a szálas takarmányt, pedig kiszáradáskor azonnal el kell szállítani. A vasút és a közút mentén az aratást követően legalább 3 méter széles védőszántást kell alkalmazni.
-     Az aratás idejére a gabonatáblától legalább 15 méterre éghető anyagtól és növényzettől mentes dohányzóhelyet lehet kijelölni. A dohányzóhelyen a dohánynemű gyűjtéséhez és eloltásához megfelelő mennyiségű vizet tartalmazó edényt kell elhelyezni.
-     Gabonatáblán dohányozni még a járművek, erő- és munkagépek vezető fülkéiben sem szabad.
-     A kalászos termény betakarítási, kazalozási, szalma-összehúzási és bálázási munkáiban csak az a tűzvédelmi követelményeknek megfelelő, legalább egy, az érvényben lévő hatályos szabványoknak és jogszabályoknak megfelelő, 21A és 113B vizsgálati egységtűz oltására alkalmas (általában min. 6 kg-os ABC porral oltó) tűzoltó készülékkel is ellátott erő- és munkagép, valamint egyéb jármű vehet részt, amelynek tűzvédelmi felülvizsgálatát, a betakarítást megelőzően az üzemeltető elvégezte. A jármű megfelelősségéről az üzemeltetőnek szemle keretében kell meggyőződnie, amelynek tervezett időpontját 8 nappal előbb írásban az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségre be kell jelentenie. A szemléről jegyzőkönyvet kell készíteni, aminek egy példányát a szemlét követő 8 napon belül az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltség részére meg kell küldeni, egy példányát pedig a járművön kell tartani.
-     A tartalék üzem- és kenőanyagot az erő- és munkagéptől, a kazaltól és a gabonatáblától legalább 20 méter távolságra kell elhelyezni éghető hulladéktól, növényzettől mentes területen.
-     Az üzemelő erő- és munkagép kezelője szükség szerint, de legalább naponta egyszer köteles a kipufogó-vezeték és dob valamint a szikratörő műszaki állapotát felülvizsgálni és a rárakódott éghető anyagtól szükség esetén megtisztítani.
-     Az arató- és cséplőgépet hajlékony földelővezetékkel, akkumulátorát pedig legalább nehezen éghető, villamosságot nem vezető anyagú védőburkolattal kell ellátni.
-     A vezetőfülke alatti területen a hidraulikaolaj folyását, szivárgását meg kell akadályozni, hiszen tűz esetén a továbbterjedést nagyban elősegítheti.
 
Kérjük, fokozottan figyeljenek a fentiek betartására; égő cigarettacsikket, gyufát ne dobjanak el a tüzek keletkezésének elkerülése érdekében. 

Sajtómeghívó

POLGÁRI VÉDELMI ESKÜTÉTELI ÉS CSAPATZÁSZLÓ ADOMÁNYOZÁSI ÜNNEPSÉGRE

 MEGHÍVÓ
 
POLGÁRI VÉDELMI ESKÜTÉTELI ÉS CSAPATZÁSZLÓ ADOMÁNYOZÁSI ÜNNEPSÉGRE
 
 
Tisztelt Szerkesztőség!
 
A katasztrófák elleni védekezés teljes rendszerét megújító folyamat keretében 2012. január 1-jén megalakult az egységes állami katasztrófavédelmi szervezet. Az új katasztrófavédelmi törvény alapján a polgári védelmi szervezetekbe beosztott állampolgárok polgári védelmi eskütételi ünnepségére kerül sor 2012. augusztus 11-én Hajdú-Bihar megye 4 helyszínén.
 
A központi ünnepség helyszíne Debrecen, ahol felsorakozik és esküt tesz a polgári védelmi szervezetbe beosztott 350 állampolgár és a most megalakuló, megyei rendeltetésű „Hortobágy Mentőcsoport”. A mentőcsoport részére a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója csapatzászlót adományoz. Az eskütétel után a katasztrófavédelem és társszervei statikus technikai bemutatót tartanak.
 
Rendezvényünk üzenete, hogy a katasztrófavédelem a lakosság élet és vagyonbiztonságának, biztonságérzetének megőrzése, növelése, a természeti és civilizációs katasztrófák elleni védekezés eredményességének fokozása érdekében egy egységes, a hazai közbiztonsági rendszerbe beépülő hatékony szervezetet alakít ki.
 
 
A központi rendezvény – melynek helyszíne Debrecen város főtere, a Kossuth tér – programja az alábbiak szerint alakul:
 
09.15-09.45         Sajtótájékoztató (Grand Hotel Aranybika Holló László terem,
Debrecen, Piac u. 11-15.)
 • A sajtótájékoztatón részt vesz:
Dr. Bakondi György tű. altábornagy, a BM OKF főigazgatója
Kósa Lajos, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere
Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja
Kovács Ferenc tű. ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató
09.30-09.45    Térzene Főnix Rézfúvós Kvintett előadásában
09.45-09.57    Majorette előadás
10.00 -11.30   Ünnepélyes eskütétel és csapatzászló adományozási ünnepség
            Ünnepi beszédet mond:
Dr. Bakondi György tű. altábornagy, a BM OKF főigazgatója
Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja
Kósa Lajos, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere
 • Eskütétel
 • Csapatzászló és zászlószalag adományozása
Csapatzászlót adományoz:
Dr. Bakondi György tű. altábornagy, BM OKF főigazgatója
A csapatzászlóra zászlószalagot köt:
Dr. Bakondi György tű. altábornagy, BM OKF főigazgatója
Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja
Tóth Attila, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke
Kósa Lajos, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere
Vasas Lászlóné dr., a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal főigazgatója
A történelmi egyházak képviselői
 • Csapatzászló megáldása
 • Elismerések átadása
 
11.30-14.00    Statikus bemutatók
Hortobágy Mentőcsoport, Katasztrófavédelem, Rendőrség, Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Magyar Vöröskereszt bemutatói.
 
 
A megye további három településén helyszínenként száz, polgári védelmi szervezetbe beosztott személy tesz esküt. 2012. augusztus 11-én az alábbi három helyszínen lesz eskütételi ünnepség:
 
Hajdúnánás   13 óra Köztársaság tér
- a rendezvény elöljárója Csepely Zsigmond tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója
Püspökladány 15 óra Kossuth u. 10.  
- a rendezvény elöljárója Kovács Ferenc tű. ezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója
(A rendezvény keretében a felújított tűzoltólaktanya is átadásra kerül.)
Berettyóújfalu 13 óra Szent István tér
- a rendezvény elöljárója Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő
 
A sajtótájékoztatóra és a fenti rendezvényekre szerkesztőségük munkatársait ezúton meghívom, egyben kérem, arról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.
Kérem továbbá, hogy a debreceni sajtótájékoztatóra vonatkozó részvételi szándékukat a hajdu.titkarsag@katved.gov.hu e-mail címen legkésőbb 2012. augusztus 06-ig jelezni szíveskedjenek.
 
Debrecen, 2012. július 31.
 
 
Dr. Kiss Szilvia tű. főhadnagy
megyei katasztrófavédelmi szóvivő

Önkéntes mentőszervezetek támogatási akciója

Az önkéntes mentőszervezetek a kor igényeinek és a várható kihívásoknak megfelelő felszerelésére komoly állami támogatás biztosítására kerül sor a közeljövőben. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) útján országosan összesen 13 millió forint biztosítható egyes polgári védelmi feladatok ellátására a központi költségvetésből. Ez a keret a polgári védelmi szervezetek felkészítése mellett az önkéntes és köteles polgári védelmi szervezetek, a Nemzeti Minősítő Rendszerben sikeres vizsgát tett önkéntes mentőszervezetek felszerelésére, felkészítésére is fordítható.

A nemrégiben megalakult HUSZÁR Önkéntes Katasztrófavédelmi Mentőszervezet a támogatás elbírálása során elsőbbséget élvez. Reményeink szerint a Hajdú-Bihar megyében szervezés alatt álló Hortobágy Mentőcsoport is megfelelő öltözethez, eszközökhöz és szerszámokhoz juthat a támogatás által.
 
A BM OKF a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok közreműködésével 2012. augusztus 15-ig felméri mentőszervezetek igényeit. Az igények összesítését követően kezdődik meg a beszerzés és az egyes mentőszervezetek lehetőségek függvényében történő ellátása. Kedvező elbírálás és sikeres vásárlás esetén az újonnan beszerzett felszerelések, eszközök megállapodás alapján, használatra történő átadással kerül a Hortobágy Mentőcsoport birtokába. A szervezet az eszközök megóvásáért, megőrzésért, célhoz kötött, rendeltetésszerű használatáért felelősséggel tartozik. A megállapodás pontosan részletezi azt is, hogy a Hortobágy Mentőcsoport melyik, a katasztrófavédelem feladatkörébe tartozó közfeladat ellátása érdekében kapja használatra a felszereléseket, de kitér arra is, hogy mindezt milyen módon ellenőrzi a katasztrófavédelem. A felszerelés szükség szerinti tárolását a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vállalja. Igazgatóságunk a kiadásra kerülő anyagok meglétét, állapotát katasztrófaveszély és veszélyhelyzet során való alkalmazását követően soron kívül, egyébként félévente ellenőrzi.
 
A központi forrásból igényelhető eszközök és felszerelések
 
EGYÉNI VÉDŐRUHÁZAT
ESZKÖZÖK
SZERSZÁMOK
Téli overall
Cargo szállítóláda
Fúrókalapács(betonfúró)
Nyári overall
Sátor
Fúró-vésőkalapács (betonvágó)
Többrészes télikabát
Gumicsizma
Mentőfűrész
Szúrásbiztos kesztyű
Mellescsizma
Sarokcsiszoló
Téli sapka
Keresőlámpa
 
Bevetési bakancs
Lapát
 
Mentősisak
Mobil kompresszor
 
 

 


 

Erdő- és szabadtéri tüzek megelőzése

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozott figyelmet kell fordítani az évről évre jelentkező veszélyforrásra: az erdőtűzre.

 Az erdő- és szabadtéri tüzek szempontjából a tavasz a legveszélyeztetettebb időszak, ilyenkor Magyarországon évente több ezer helyen keletkezik tűz. Tavaly a lángok közel huszonkétezer esetben csaptak fel, eloltásuk mintegy százhetvenezer munkaórát igényelt a beavatkozók részéről. A szabadtéri tűzesetek különféle okokból gyulladhatnak, legtöbbjük azonban emberi gondatlanságra vezethető vissza. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság éppen ezért kiemelt feladatként kezeli a vegetáció-tüzek megelőzését, az ezzel kapcsolatos figyelemfelhívást, tájékoztatást.

     
     
         

Megkezdődött az avar és a növényi hulladékok égetésének időszaka is, ilyenkor fokozott figyelemmel kell eljárni az erdőkön kívüli területeken is, hiszen a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet és életveszélyt jelentő, vagy súlyos kárt okozó tüzek forrásává válhat. A tüzet felügyelet nélkül hagyni nem szabad, a tűz gyújtójának pedig mindig gondoskodnia kell az eloltásról is. A szabad területen történő tűzgyújtás, továbbá a tarló és a növényi hulladékok égetésének tűzvédelmi előírásait az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza.

Az erdőtűz kockázata jelentősen függ az időjárási viszonyoktól, a száraz és szeles időjárás megfelelő feltételeket teremt az ilyen tűzesetek kialakulásához, továbbterjedéséhez.  Erdőtűz-veszélyes időszakban a vidékfejlesztési miniszter vagy az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőkben vagy akár az ország összes erdejében. Tűzgyújtási tilalom esetén az erdőkben – beleértve a kijelölt tűzrakóhelyeket is –, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül is tilos tüzet rakni!

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság megbízásából készült kisfilmet az alábbi linkre kattintva tekintheti meg:

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_video_index2&vid=32