Hírek


Véghajrában a HUNOR mentőegységei
2019. április 12. 10:29
Utolsó felvonásához érkezett Romániában a „Vigorous Warrior 2019” elnevezésű NATO-gyakorlat, amely számos szakmai sikert és elismerést hozott a HUNOR mentőszervezet számára.
Feltételezett robbanás helyszínére riasztották csütörtökön a HUNOR Cincuban lévő egészségügyi komponensét, tíz sérültet kellett ellátni. Az elmúlt napok esőzései miatt felázott utakon azonban a mentő gépjárművek nem tudták megközelíteni a kárhelyszín pontos helyét, így az egészségügyi személyzet gyalog indult el. Az elsődleges felderítést követően a HUNOR egysége a gyakorlat műveleti irányítóinak kérésére átadta a kárterületet a román egészségügyi csapatnak, az egységnek pedig egy életveszélyes állapotban lévő sérültet kellett az egyik kórházból továbbszállítania.
 
Cincuban a magyar mentőcsapat állományát dr. Fazekas László ezredes, a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központjának igazgatója fogadta, aki röviden egyeztetett az egységgel a gyakorlat eseményeiről és észrevételeiről.
 
A „Vigorous Warrior 2019” elnevezésű NATO-gyakorlaton tizenhat civil egészségügyi szakember képviseli hazánkat. Valamennyien az Országos Mentőszolgálat kötelékében dolgoznak és az életmentést választották hivatásuknak. A mindennapi munkájuk mellett ők alkotják a katasztrófavédelem HUNOR mentőszervezetének egészségügyi komponensét is, amellyel évek óta részt vesznek a közös hazai és külföldi gyakorlatokon, illetve bevetéseken.
 
A katasztrófavédelem műszaki szakemberei és az egészségügyi ellátók a mentési feladatok végrehajtása során teljes mélységében megismerték egymás tevékenységét, így mára kialakult egy kiválóan együttműködő csapat, amely mind alegység, mind magasabb egység szinten képes megoldani még a legösszetettebb feladatokat is. A csapat ezt a jelenlegi, Ciolpani-Bukarest térségében megtartott, a „Vigorous Warrior 2019” NATO-gyakorlathoz kapcsolódó és a román katasztrófavédelmi, valamint mentőegységekkel közösen végrehajtott gyakorlaton is tanúsította: a HUNOR egészségügyi szakemberekkel kiegészült alegységei számos sikeres helyszíni osztályozást és ellátást követő kimentést hajtottak végre, többek között pincéből, beomlott födém alól, magasból, mélyből és roncsból is. A kiemelt sérülteket és áldozatokat minden esetben a román társszerveknek adták át, akik elismerően nyilatkoztak a HUNOR szakembereinek munkájáról. Teljesítményükhöz a Román Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának főigazgató-helyettese, dr. Bogdan Pop is személyesen gratulált.
 
A gyakorlat éjszaka, egy három helyszínből álló METRO gyakorlattal zárult a belvárosban lévő Romana térnél, ahol a HUNOR mentőszervezetnek összetett mentési feladatot kellett végrehajtania. A NATO-terepgyakorlat nagy médiaérdeklődés mellett, péntek hajnali 5 órakor fejeződött be. A HUNOR mentőszervezet ezzel Bukarestben és Cincuban is befejezte tevékenységét, az állomány a felszerelésekkel és a tehergépjárművekkel már délelőtt útnak indul Budapestre. A mentőszervezet tagjai várhatóan szombat délután érkeznek haza.