Hírek


Teljes gőzzel dolgozott a HUNOR
2019. április 10. 13:03
A kilencven fős HUNOR mentőszervezet valamennyi alegységét bevonták a „Vigorous Warrior 2019” NATO gyakorlaton, így kedden átlagosan tizenkét órát dolgoztak az egyes speciális mentési alegységek tagjai és komponensei.
A HUNOR mentőszervezet öt komponense – vezetés-irányítás, kutatás, mentés, egészségügy és logisztika – együttesen biztosította a nemzetközi gyakorlat harmadik napjának sikerét és eredményességét. A mentési munkálatokat nehezítette, hogy három városban – Bukarestben, Ciolpaniban és Cincuban (Nagysink) –, három kárterületen kellett a HUNOR tagjainak helytállni. A Bukaresttől 270 kilométerre lévő Cincuban egységes irányítás mellett koordinálták az egyes mentési fázisokat a Ciolpaniban felállított műveleti bázisból.
 
A magyar csapat tagjai kedden Bukarestben harminc, Ciolpaniban tizenegy embert „mentettek meg” sikeresen. Bukarestben a romok alatt rekedt áldozatokat a földrengéskutatás és mentés szabályai szerint, az ENSZ INSARAG Irányelv alapján mentették ki és adták át a román mentőszolgálat munkatársainak. A csapat kutatási komponense keresőkutyával, a mentési komponens kötéltechnika alkalmazásával, valamint födém- és faláttöréssel kutatták fel és mentették meg az „áldozatokat”. A tagok tevékenységét a biztonsági tisztek felügyelték, egyben ellenőrizték az épületek állékonyságát és stabilitását. A HUNOR kedden a közepes INSARAG kategóriájú román mentőcsapattal és a román mentőszolgálat tagjaival dolgozott együtt.
 
A csapat tevékenységét a román televíziós társaságok és újságírók élő tudósításban kísérték figyelemmel. A HUNOR Cincuban végzett tevékenységét a harmadik napon dr. Bogdan Pop, román katasztrófavédelmi főigazgató-helyettes is megtekintette és elismeréssel szólt a látottakról.
 
Az esti befejezést követően a HUNOR négy mentési – kötéltechnikai, ki-, meg- és alátámasztási – egysége az eszközkarbantartás után felkészül a negyedik nap kihívásaira, hiszen várhatóan a keddi naphoz hasonló intenzitással és időtartamban dolgoznak majd, bizonyítva a magyar szakértők felkészültségét.