Hírek


Elismeréseket adtak át a főigazgatóságon
2018. december 12. 15:30
Bátorságukért, hősies helytállásukért vehettek át többen elismerést december 12-én a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. Mellettük több kolléga kerek születésnapja alkalmából kapott ajándéktárgyat.
November kilencedikén kora reggel egy budapesti, tizenhetedik kerületi családi ház beépített teraszán egy égő gyertya eldőlt és meggyújtotta az ott tárolt ruhákat. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjának ügyeletese utasította a közelben lévő rendőr járőrpárost, hogy menjenek a helyszínre. A rendőrök az égő házból segélykiáltást hallottak, átmásztak a kerítésen és a házban tartózkodó ember keresésére indultak. A folyosón egy idős, mozgáskorlátozott asszonyt találtak. A járőrök kimenekítették az égő házból az erős füstmérgezést szenvedett nőt, majd átadták a mentőszolgálatnak, amelynek szakemberei kórházba szállították. Közben a kerület hivatásos tűzoltói eloltották a tüzet. Kiemelkedő helytállása, bátor magatartása elismeréséül dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójának javaslatára Bátorságért Érdemjelet adományozott Lukács Tamás rendőr őrmesternek, a BRFK XVII. kerületi Rendőrkapitányság járőrvezetőjének és Diviaczki Vivien rendőr őrmesternek, a BRFK XVII. kerületi Rendőrkapitányság járőrtársának.
 
Október 15-én az M5 autópályán Újhartyán térségében, a Budapest felé vezető oldalon kigyulladt egy személygépjármű motortere. Egy motoros rendőr járőr észlelte a tüzet és rádión hallotta, hogy egy tűzoltóautó is a helyszínre tart. A lángokat a félreálló autósok porral oltó készülékkel megpróbálták megfékezni, sikertelenül. A rendőr a tűzoltó gépjárműről szerelt vízsugárral eloltotta az üzemanyagtanknál lévő lángokat, megakadályozva annak felrobbanását. Kiemelkedő helytállásáért az országos katasztrófavédelmi főigazgató Hősies Helytállásért elismerésben részesítette Horváth Miklós rendőr törzszászlóst, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Dabasi Autópálya Alosztály motoros járőrét.
 
November 20-án a Magyar Földgáztároló Zrt. Nagyhegyes-gólyási telephelyén műszaki meghibásodás következtében 70 bar nyomással metángáz áramlott ki a szabadba. A gáz meggyulladt és körülbelül tizenöt méter magas, nyolc méter átmérőjű égő fáklyaként veszélyeztette a környezetében lévő berendezéseket. A fáklyaláng eloltása csak a kiáramló gáz nyomásának csökkentése után kezdődhetett meg. Ehhez porsugarakkal leválasztották a lángot, majd vízsugarakkal megakadályozták, hogy visszagyulladjon. A lángok eloltása után a szabadba áramló, percenként nagyjából háromszáz köbméter gáz miatt közvetlen robbanásveszély állt fenn, amíg a berendezéseket teljesen vissza nem hűtötték. A káresetnél tanúsított kiemelkedő tevékenységéért a BM OKF vezetője Hősies Helytállásért elismerésben részesítette Katona Mihály tűzoltó századost, a debreceni hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokát, valamint Sós István tűzoltó főtörzsőrmestert, Szabó Tibor tűzoltó főtörzsőrmestert, Szilágyi Zsolt tűzoltó főtörzsőrmestert és Szabó Zoltán Ádám tűzoltó őrmestert, a debreceni tűzoltóság beosztott tűzoltóit.
 
November 23-án Csepregi László Krisztián, Meszjanik Róbert és Németh István, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Tűzoltó II. szakképzésének három tanulója éppen az oktatási intézményből tartott hazafelé, amikor a 44-es út 58-as kilométerénél egy autó előttük az árokba borult. A hallgatók kisegítették a kocsiból a sofőrt, értesítették a rendőrséget, a tűzoltóságot, és a mentőket, emellett biztosították a helyszínt. Közben az autó lángra kapott, a tüzet két porral oltó készülékkel sikerült eloltaniuk. A kiérkező mentőknek átadták a sérültet, akit azután kórházba szállítottak. Kiemelkedő tevékenységéért az országos katasztrófavédelmi főigazgató Hősies Helytállásért elismerésben részesítette a három kollégát.
 
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem szenátusa a katonai műszaki tudományokban és a közigazgatás-tudományokban kifejtett kiemelkedő tudományos teljesítménye, huzamos időn át végzett magas színvonalú oktató-nevelő munkája elismeréseként október 17-én kelt határozatával professzor emeritus címet adományozott, és dr. Pintér Sándor Magyarország belügyminisztere hetvenedik születésnapja alkalmából miniszteri emléktárgy elismerésben részesítette prof. dr. Bukovics István nyugállományú tűzoltó vezérőrnagy egyetemi tanár professzor emeritust, a BM Védelmi és Koordinációs Hivatal volt főosztályvezetőjét.
 
A belügyminiszter ötvenedik születésnapja alkalmából emléktárgyat adományozott Biró Zoltán Tibor tűzoltó alezredesnek, a szarvasi és Gresa Gábor tűzoltó alezredesnek, a nagyatádi hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnokának.  
 
Az országos katasztrófavédelmi főigazgató hatvanadik születésnapja alkalmából ajándéktárgyat adományozott Miklósiné Pallér Máriának, a Gazdasági Ellátó Központ ügyintézőjének és dr. Nagy Valériának, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyintézőjének. Ötvenedik születésnapja alkalmából Góra Zoltán ajándéktárgyat adományozott Báder György tűzoltó alezredesnek, a központi főügyeleti főosztály kiemelt főelőadójának, Balogh Józsefnek, a Gazdasági Ellátó Központ kéményseprő szakmunkásának, Bényi Krisztinának, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyintézőjének. Szintén főigazgatói ajándéktárgyat vehetett át Bergauer László tűzoltó főtörzsőrmester, a komlói hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetője, Csicsely János tűzoltó őrnagy, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt főelőadója, Csuja Gábor tűzoltó főtörzsőrmester, a hajdúnánási hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója és Dudás János, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyintézője. Góra Zoltán főigazgató ajándéktárgyat adományozott ötvenedik születésnapja alkalmából Fürediné Kiss Zsuzsannának, a Gazdasági Ellátó Központ főelőadójának, Illés János tűzoltó zászlósnak, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság technikusának, József Attila tűzoltó törzszászlósnak, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság referensének, Klettner Krisztinának, a Gazdasági Ellátó Központ ügyintézőjének, Kovács Gabriella tűzoltó alezredesnek, az észak-budai katasztrófavédelmi kirendeltség kiemelt főelőadójának, Molnár István tűzoltó alezredesnek, a mátészalkai katasztrófavédelmi kirendeltség tűzoltósági felügyelőjének, valamint Nagypál Imre tűzoltó századosnak, a szolnoki hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokának. Főigazgatói ajándéktárgyat kapott Papp László, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügykezelője, Pul József Károly tűzoltó főtörzsőrmester, a XVII. kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetője, Rózsa Krisztina tűzoltó százados, a Gazdasági Ellátó Központ alosztályvezetője, Sepsi Zoltán tűzoltó zászlós, a ceglédi hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelője, Suhaj László, a Gazdasági Ellátó Központ kéményseprő szakmunkása, Szabó Csaba tűzoltó alezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság osztályvezetője, Szabó László tűzoltó őrnagy, a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság rajparancsnoka, valamint Uhrin Mihály tűzoltó alezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság osztályvezetője.
 
Az elismerések, ajándéktárgyak átadása után Góra Zoltán gratulált valamennyi kollégának, külön kiemelve azokat, akik bátorságukkal, hősies helytállásukkal mutattak példát. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató külön köszönetet mondott a rendőr kollégáknak, akik kiemelkedő helytállásukkal támogatták a katasztrófavédelem munkáját. A születésnaposokhoz szólva a tábornok jó egészséget kívánt, és úgy fogalmazott, köszöni eddigi munkájukat és továbbra is számít rájuk.
Fotós: Tobak Ferenc - RSOE

 

Kapcsolódó képek:

 Elismeréseket adtak át a főigazgatóságon  Elismeréseket adtak át a főigazgatóságon  Elismeréseket adtak át a főigazgatóságon
>>> További képek a galériában <<<