Hírek


Szabolcs a megye hétköznapi hőse
2018. április 13. 11:32
"A díj arról szól számomra, hogyan tudok példát mutatni a környezetemben élőknek, vagy akár idegeneknek is. Megtartani is meg kell tudni, vagyis nemcsak egyszer példaképnek lenni, hanem továbbra is e szerint dolgozni"

Deák Szabolcs címzetes tűzoltó főtörzszászlós április 12-én vehette át Boros Norbert mb. főszerkesztőtől a Hétköznapi hősök elnevezésű díjat, melyet a Hajdú-Bihar Megyei Napló kezdeményezésben indult. március elején. Tűzoltó kategóriában öt jelölt közül dönthettek a szavazók. Több mint kétszázan gondolták úgy, hogy Deák Szabolcs a megye tűzoltó hétköznapi hőse. 

Szabolcs tizenkilenc éve tűzoltó. Tizennégy évet Debrecenben szolgált, majd a hajdúböszörményi katasztrófavédelmi őrsön lett szerparancsnok. Családjában rajta kívül az édesapja és a testvére is ezt a hivatást választotta. A HUNOR (Hungarian National Organisation For Rescue Services) hivatásos nehéz kutató mentőszervezet tagja. Feladata a romosodott épületszerkezetek alá és megtámasztása, a bent rekedt személyek kimentése. Speciális tudását hazai szinten tudta eddig kamatoztatni. Több esetben saját és szomszédos megye településein segített természeti csapásoknál. A beavatkozások alkalmával, kimagasló, ahogy társait irányítja, figyel rájuk és 19 éves szakmai tudását átadja. Szabadidejében a futás a szenvedélye, több negyed, fél maratoni, maratoni távot teljesített. Tavaly 2017-ben sikeresen teljesítette az első ULTRA TISZA-TÓ egyéni 111km távját, amelyet idén sem hagy ki. Kitartása ösztönzőleg hatott családjára, kollégáira és környezetére. Közel két évtizedes pályafutása alatt több nagy tűzesetnél is bizonyította rátermettségét. Legutóbb egy ezer négyzetméteres raktár tűznél, ahol több millió forintnyi értéket sikerült megmentenie társaival. Deák Szabolcs feleségével és két fiával él.

Ma, a hollywoodi filmek korában kissé talán elcsépeltnek tűnhet hősökről beszélni, pedig léteznek; olyan emberekkel élünk együtt, akikről nem is gondoljuk, hogy azok. Ha azonban az élet úgy hozza, például baleset történik vagy kórházba kerülünk, akkor látjuk meg bennük a hőst – mondta Boros Norbert mb. főszerkesztő csütörtökön Hétköznapi hősök elnevezésű játék díjátadóján a debreceni Víztoronyban. Az eseményre a tűzoltót felesége és két fia mellett, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok is elkísérte.

Fotós: Papp-Kunkli Nóra tű. hadnagy

 

Kapcsolódó képek:

Szabolcs a megye hétköznapi hőse Szabolcs a megye hétköznapi hőse Szabolcs a megye hétköznapi hőse
>>> További képek a galériában <<<