Hírek


Felújított tűzoltólaktanya Debrecenben és Hajdúnánáson is
2015. október 13. 14:38
Ünnepélyes keretek között adták át október 12-én a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság két, széleskörű energetikai korszerűsítésen átesett tűzoltólaktanyáját. A debreceni és a hajdúnánási épület korszerűsítése az Európai Unió 416 millió forint összegű, vissza nem térítendő támogatásával valósulhatott meg.

Idén a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság két tűzoltólaktanyája nyerte el a „Központi költségvetési szervek energiahatékonysági beruházásai” elnevezésű KEOP pályázat kormányhatározatban elfogadott, együttesen 416 millió forint összegű vissza nem térítendő, európai uniós támogatását. A debreceni és a hajdúnánási tűzoltólaktanya átfogó energetikai korszerűsítésének célja elsősorban az épületekben dolgozó állomány komfortérzetének javítása és a közüzemi költségek csökkentése volt.
 
A hajdúnánási hivatásos tűzoltó-parancsnokság százhuszonöt éves épülete műemlék jellegű. A tűzoltók az évek során ugyan elvégezték rajta az állagmegóvási munkálatokat, de a pályázat keretében nyert európai uniós támogatás nagyon jókor jött: a főépület mellett a raktár, a kazánház és a garázs felújítási munkálatait már április elején megkezdték, amelynek keretében a régi épület hétszázhetvenkét négyzetméternyi új külső homlokzati hőszigetelést is kapott. A kültéri nyílászárók cseréjén túl az ajtók felújítása és hőszigetelése is megtörtént. A szabályozható fűtésrendszer beszerelése és az új garázsajtók mellett a hajdúnánási laktanya napelemekkel és napkollektorokkal is gazdagodott, amelyek felszerelésében az épületben szolgálatot teljesítő tűzoltók is segédkeztek.
 
Debrecenben eközben a tűzoltólaktanya három épületrészében folytak párhuzamosan a munkálatok. Tekintve, hogy ez utóbbi laktanya ad otthont a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak is, a hatalmas épületegyüttes felújítási munkálatai mintegy háromszázhetvenkilenc millió forintba kerültek. A homlokzat teljes hőszigetelésének, a nyílászárók cseréjének, az új szerállás-garázsajtóknak, a szabályozható fűtésrendszernek, valamint a napelemek és napkollektorok felszerelésének köszönhetően a debreceni tűzoltók immáron egy igazán korszerű laktanyában tölthetik mindennapjaikat.
 
A két korszerűsített tűzoltólaktanya október 12-i ünnepélyes átadásán részt vett dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott főigazgatója, aki kivételesnek nevezte a két épületegyüttes egyidejű avatását. „Rendkívül ritka, hogy egy megye két felújított tűzoltólaktanyáját egyazon napon adhatjuk át az állománynak. Tekintve, hogy korábban a debreceni és a hajdúnánási épületeket is műemlékké nyilvánították, a laktanyák felépítését és homlokzat-kialakítását eredeti formában modernizálták. A széleskörű felújítási munkálatoknak köszönhetően a két tűzoltólaktanya nem csupán kényelmesebb és modernebb, de sokkalta költséghatékonyabb is lett” – fogalmazott a főigazgató.
 
Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője ünnepi beszédében kiemelkedőnek nevezte a felújított épületeken végzett korszerűsítési munkálatokat, egyben megköszönte a felújításban résztvevő állomány munkáját. A tűzoltók a laktanyák egyes helyiségeinek kifestésében és a napkollektorok felhelyezésében segítették a szakembereket. A megyei katasztrófavédelmi igazgató a hajdúnánási laktanya átadásakor megjegyezte: a korábbi, lelakott épület helyét szinte új, minden tekintetben komfortos laktanya vette át, amelyben a tűzoltók immáron jobb feltételek mellett végezhetik munkájukat.
 
A két tűzoltólaktanyát az ünnepélyes átadás lezárásaként Sajtos Szilárd százados, református lelkész szentelte meg.

Tudósító: BM OKF

Fotó: Vaskó Zoltán tű. százados és Dr. Tóth Gabriella tű. alezredes Hajdú-Bihar MKI és Harsányi Zsolt - Hajdúnánás Polgármesteri Hivatal


 

Kapcsolódó képek:

Felújított tűzoltólaktanya Debrecenben és Hajdúnánáson is Felújított tűzoltólaktanya Debrecenben és Hajdúnánáson is Felújított tűzoltólaktanya Debrecenben és Hajdúnánáson is
>>> További képek a galériában <<<