Hírek


Tovább folytatódnak az energetikai korszerűsítési munkálatok a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó laktanyáin
2015. június 23. 13:27
A „Központi költségvetési szervek energiahatékonysági beruházásai” című KEOP pályázat keretén belül, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság két tűzoltó laktanyája nyerte el a kormányhatározatban elfogadott 416 millió Ft összegű vissza nem térítendő támogatást, amely teljes mértékben Európai Uniós finanszírozású. A pályázat keretében a debreceni és hajdúnánási ingatlanok energetikai korszerűsítése valósulhat meg.

Az energiahatékonyság javításán belül új szigetelést és nyílászárókat kapnak a Hajdúnánási és a Debreceni Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságok épületei, a fűtési-hűtési és melegvíz, valamint a világítási rendszert is korszerűsítik, és napkollektorok segítik a megtakarítást. A napelemek alkalmazásával megújuló energiából villamos energiát állítanak elő, valamint a világítótesteket is cserélik, így a laktanyák fenntartási költségei jelentősen csökkennek majd.

A munkákra kiírt közbeszerzési pályázatot mind a hajdúnánási, mind a debreceni laktanya vonatkozásában a debreceni DH Szerviz Kft. nyerte. A hajdúnánási tűzoltólaktanya főépülete, valamint a raktár, kazánház és garázs felújítási munkálatai már április elején megkezdődtek. Összesen 772 négyzetméternyi új külső homlokzati hőszigetelést is kapott a régi épület. A kültéri nyílászárók mellett az ajtók felújítása és hőszigetelése is megtörtént. A körülbelül 44 millió forintnyi beruházás során kiemelt figyelmet kellett fordítani az eredeti állapot megőrzésére is, mivel a tűzoltó-parancsnokság százhuszonöt éves épülete műemlék jellegű. Május végétől már új pompájában díszeleg a hajdúnánási laktanya.

Debrecen esetében a június 23-ai szerződéskötést követően kezdődhetnek el a munkálatok, amely mindhárom épületrészt érintik majd, és mivel egy hatalmas komplexumról van szó, ez jelentős költségeket fog felemészteni. A mintegy 370 millió forintból megvalósuló homlokzatszigetelés, nyílászárócsere, termoventilátorok, fűtés - és világításkorszerűsítés, valamint a napelemek felszerelésének segítségével egy igazán korszerű laktanyában tölthetik majd mindennapjaikat a debreceni tűzoltók.


 

Kapcsolódó képek:

Tovább folytatódnak az energetikai korszerűsítési munkálatok a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó laktanyáin Tovább folytatódnak az energetikai korszerűsítési munkálatok a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó laktanyáin Tovább folytatódnak az energetikai korszerűsítési munkálatok a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó laktanyáin
>>> További képek a galériában <<<