Hírek


Energetikai korszerűsítés a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó laktanyáin
2015. április 23. 14:01
A „Központi költségvetési szervek energiahatékonysági beruházásai” című KEOP pályázat keretén belül, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság két tűzoltó laktanyája nyerte el a kormányhatározatban elfogadott 416 millió Ft összegű vissza nem térítendő támogatást, amely teljes mértékben Európai Uniós finanszírozású. A pályázat keretében a debreceni és hajdúnánási ingatlanok energetikai korszerűsítése valósulhat meg.

A legfőbb cél az energiaracionalizálás, valamint az, hogy igazgatóságunk ingatlanaiban, a felhasznált közüzemi költségeket (áram, gáz, távhő) csökkentsük. Az energiahatékonyság javításán belül új szigetelést és nyílászárókat fognak kapni a Hajdúnánási és a Debreceni Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságok épületei, a fűtési-hűtési és melegvíz, valamint a világítási rendszert is korszerűsíteni fogják, és napkollektorok fogják segíteni a megtakarítást. A napelemek alkalmazásával megújuló energiából villamos energiát állítanak elő, valamint a világítótesteket is cserélik, így a laktanyák fenntartási költségei jelentősen csökkennek majd.

A Hajdúnánási Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság százhuszonöt éves épülete műemlék jellegű, a tűzoltók az évek folyamán az állagmegóvási munkákat ugyan elvégezték rajta, de a pályázat keretében nyert támogatás nagyon jól jött. A főépület mellett, a raktár, kazánház és garázs felújításai munkálatait már április elején megkezdték, melynek keretében 772 négyzetméternyi új külső homlokzati hőszigetelést is kap a régi épület. A kültéri nyílászárók mellett az ajtók felújítása és hőszigetelése is megtörténik, és még számos korszerűsítési lépés fog megvalósulni az idén tavasszal. Természetesen a főépület felújítása során, védett épületként kiemelt figyelmet kell fordítani az eredeti állapot megőrzésére, ahogyan arra is, hogy az anyagmozgatások a legkisebb mértékben sem akadályozhatják a tűzoltók munkáját. Itt a munkákra kiírt közbeszerzési pályázatot a debreceni DH Szervíz Kft. nyerte, és körülbelül 46 millió forintból várhatóan május végére új pompájában fog díszelegni a hajdúnánási tűzoltólaktanya.

Debrecen esetében mindhárom épületrészében folynak majd a munkálatok, és mivel egy hatalmas komplexumról van szó, ez jelentős költségeket fog felemészteni. Mintegy 307 millió forintot, plusz ehhez jön még a járulékos 62 millió forintnyi kiadás. Az ezzel kapcsolatban kiírt pályázatnak azonban az április végi határideje miatt a felújítás május első hetében kezdődhet csak el. A homlokzatszigetelés, nyílászáró csere, thermo ventilátorok, fűtés és világításkorszerűsítés, valamint a napelemek felszerelésének segítségével egy igazán korszerű laktanyában tölthetik majd mindennapjaikat a debreceni tűzoltók.

 
Kelemen-Madai Petra tű.hdgy.

Képek: Hajdúnánás HTP.


 

Kapcsolódó képek:

Energetikai korszerűsítés a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó laktanyáin Energetikai korszerűsítés a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó laktanyáin Energetikai korszerűsítés a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó laktanyáin
>>> További képek a galériában <<<