Friss hírek


Tájékoztató az ország területén várható időjárásról 2012. február 3-10-ig

Hőhullám érkezik - Harmadfokú hőségriasztás lesz szombattól

 

Az országos tisztifőorvos – az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását – 2015. július 4. (szombat) 0:00 órától július 8. (szerda) 24:00 óráig a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást ad ki.

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombattól az Északi-középhegység térségét leszámítva a napi átlaghőmérséklet mindenütt meghaladja a 25 Celsius-fokot. Vasárnap 27 Celsius-fok körüli értékek várhatók, a jövő hét első három napján néhol akár 30 fokos középhőmérsékletre is lehet számítani. A jelenlegi előrejelzések szerint szerdán este várható egy hidegfront, amely mérsékli a hőséget.

 

Várható minimum és maximum hőmérsékletek (Celsius-fok)

Dátum

Minimum

Maximum

Megjegyzés

alsó

felső

alsó

felső

július 3.

péntek

14

20

31

31

 

július 4.

szombat

13

19

30

34

 

július 5.

vasárnap

15

20

32

35

 

július 6.

hétfő

17

22

33

36

 

július 7.

kedd

18

23

34

37

 

július 8.

szerda

18

23

35

38

 

július 9.

csütörtök

18

23

28

36

ÉNy-on enyhébb, DK-en melegebb

 

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kéri, hogy a hőségriasztás ideje alatt különösen ügyeljen mindenki a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. A bőr védelméről sem szabad megfeledkezni: naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni. A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között igyekezzenek árnyékban tartózkodni, kerüljék a tűző napot. A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban, illetve használják ki a telepített párakapuk nyújtotta hűsölési lehetőséget. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban.

Azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet, elérhető itt.

A tartós hőség miatt, az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri. A szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl, ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok. Akik a hőség ellenére gépjárműbe kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a meleg. A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Kérjük, hogy mindenki fokozottan tartsa be az egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsokat!

 

 

Tájékoztató az ország területén várható időjárásról 2012. február 15-22-ig

Szerda estig további havazás várható, amit nyugaton helyenként havas eső, eső válthat fel. Éjfélig általában folt, lepel-4 cm, a Szécsény-Békéscsaba vonaltól északkeletre azonban 5-10 cm friss hó várható, sőt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén és az északi hegyekben 10 cm-t maghaladó friss hó is hullhat.. A déli óráktól északkeleten a viharossá (60-70 km/h) fokozódó délnyugati szél erős hófúvást okozhat. Hófúvás kezdetben másutt is lehet, majd a nyugat felől érkező enyhülés hatására csökken a hófúvás veszélye. Késő estétől az északnyugatira forduló szél északnyugaton szintén viharossá (65-100 km/h) fokozódik.

Csütörtökön felszakadozik a felhőzet, már csak elszórtan lehet havazás, hózápor. A Dunántúlon és az ország középső részén viharossá (60-100 km/h) fokozódik az északnyugati szél. A Bakony és Balaton térségében 100 km/h feletti széllökés sem kizárt. A hóréteg állapotától függően helyenként erősebb hófúvás is kialakulhat. A hóréteg állapota döntően függ a hőmérséklettől, 0 fok körüli értéknél még előfordulhat hófúvás. A hófúvás területi kiterjedése és erőssége meglehetősen nagy bizonytalansággal terhelt!

Pénteken a maihoz hasonló frontátvonulásra és csapadékra számíthatunk (nagyobbrészt havazás, nyugaton eső, havas eső, ónos eső valószínű), néhány fokkal tovább enyhül az idő.

Vasárnap újabb hidegfront érkezik északnyugat felől, sokfelé várhat előbb eső, majd egyre többfelé ismét hó. Ezt követően a jelenlegi számításaink szerint anticiklon épül ki térségünkben, néhány napra megnyugszik időjárásunk.

A héten tovább folytatódik az enyhülés, a csúcshőmérséklet a hét utolsó napjaiban nyugaton nagy területen 5 fok felett várható, és az éjszakai fagyok is mérséklődnek. Ugyanakkor a vasárnap érkező hidegfront mögött ismét hideg levegő áramlik a Kárpát-medencébe, így a jövő hét első napjaiban visszaesik mind az éjszakai, mind a nappali hőmérséklet.

Közzétéve: 2012 február 16 09:06

A hőmérséklet minimális és maximális értékei országosan:

Napok Minimum (°C) Maximum (°C)
Szerda , 4,+6
Csütörtök -1,-7 -2,+3
Péntek -6,-17 +3,-7
Szombat 0,-7 -2,+7
Vasárnap 1,-12 -1,+7
Hétfő +1,-4 0,+5
Kedd -4,-14 1,5
Szerda -7,-15 0,+6

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat